Znano, kdaj začnejo z odstranitvijo ograje na slovenski južni meji

Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve iz kvote Golobove stranke Gibanje Svoboda (vir: Twitter)

Na ministrstvu za notranje zadeve, ki ga v tej vladi vodi Tatjana Bobnar (zdaj Golobova stranka, včasih generalna direktorica policije v vladi LMŠ), so pripravili načrt odstranjevanja ograje na meji. Vlada je danes sprejela sklep, da se na meji s Hrvaško začne postopek odstranjevanja ograje.

Franc Kangler, nekdanji državni sekretar, je ob tem vladnem sporočilu zapisal: “Nekdo bo tukaj res odgovarjal! V prvi vrsti predsednik vlade Golob skupaj z ministrico Bobnarjevo! Ogrožate nacionalno varnost in varnost slovenskih državljanov.

Slovenska vojska bo z odstranjevanjem ograje na meji s Hrvaško začela v drugi polovici naslednjega tedna. Dnevno naj bi odstranili do 200 metrov ograje, končano naj bi bilo v 150 delovnih dneh.

Bobnarjeva je dejala, da so odstranitev ograje na meji in hitri in učinkoviti azilni postopki za vse, ki so upravičeni do mednarodne zaščite, od prednostnih nalog vlade. Ograja je bila postavljena kot začasen instrument, nesprejemljivo je, da postane trajen element migracijske politike, saj migracije niso krizne po sebi ampak so stalnost sodobnih družb, meni Bobnarjeva.

Prosilce za azil je po besedah Bobnarjeve treba sistematično vključevati v družbo in na trg dela ter jim omogočiti učenje jezika.

Policistom je že posredovala usmeritve naj bodo posebej pozorni na zaščito ranljivih skupin in naj zagotovijo individualno obravnavo prosilcev za mednarodno zaščito ter evidentirajo, da so jih seznanili s pravicami.

V sporočilu po seji vlade je zapisano: “Policija bo z nadzorom območij, ki pomenijo povečano tveganje za nedovoljene migracije, partnerskim sodelovanjem z drugimi državnimi organi ter lokalno skupnostjo, mednarodnim sodelovanjem, razvijanjem novih doktrin in tehnične opreme za odkrivanje in preprečevanje nedovoljenih migracij zagotavljala ustrezno raven varnosti tako obmejnemu prebivalstvu kot prebivalstvu v notranjosti države oziroma Evropske unije.”

Aleš Hojs, notranji minister v prejšnji vladi, je ob tem sporočilu Bobnarjeve zapisal: “Ko ista oseba najprej pripravi načrt za postavitev ograje, potem pa še načrt za odstranitev. Obakrat strokovno – tako kot naroči trenutni gospodar ali kot pravijo na jugu: “Kakvo pečenje, takvo rešenje.” #plešejo

O stanju na področju ilegalnih migrantov smo poročali na povezavi: Število ilegalnih prehodov meje izrazito narašča

A. L.