Znani poimenski prejemniki policijskih medalj za hrabrost iz Dolenjske in Bele krajine

Slika je simbolična.

Na policijski akademiji v Tacnu so v torek podelili medalje policistom, ki so pri delu pokazali še poseben pogum in požrtvovalnost. Izmed policistov Policijske uprave Novo mesto je medalje prejelo šest policistov, zaposlenih na policijskih postajah Novo mesto, Dolenjske Toplice in Črnomelj. Še štirje so zaposleni v Posavju.

Prejemniki medalj za hrabrost in požrtvovalnost:

Policist David Vidmar (Policijska postaja Novo mesto) in Mitja Gazvoda (občan z območja Policijske uprave Novo mesto), ker sta 8. junija 2021 brez pomisleka skočila v deročo reko in iz nje rešila moškega;

Policist Božo Vrlinič (Policijska postaja Novo mesto), ker je 24. marca 2022 na poti v službo posredoval pri prepiru, ki se je sprevrgel v poskus uboja in požig. Zavaroval je dokaze in prispeval k prijetju obeh pobeglih storilcev;

Policist Boštjan Brulc (Policijska postaja Dolenjske Toplice), ker je 14. julija 2022 asistiral zdravstvenemu osebju pri hospitalizaciji občana in mu ob tem preprečil skok z višine, ki bi bil zanj lahko usoden;

Policista Luka Lužar (Policijska postaja Črnomelj) in Miha Tivadar (Policijska postaja Novo mesto), ker sta 31. oktobra 2022 posredovala pri sporu med stanovalci, v katerem je ena oseba utrpela hudo ureznino. Poškodovancu sta namestila Esmarchovo prevezo in zaustavila hudo krvavitev ter mu s tem rešila življenje.

Prejemniki iz Zasavja

V okvir Policijske uprave Novo mesto spada tudi Posavje. Medalje s tega območja so prejeli:

Policist Aleš Plevnik in policist kriminalist Jürgen Racman s Policijske postaje Sevnica, ker sta 27. marca 2022 hitro in učinkovito zaustavila krvavitev pri ponesrečenem motoristu, s čimer sta mu rešila življenje.

Policista Robi Bračun in Branko Kovačič s Policijske postaje Brežice. Izkazala sta se 7. junija 2022, ko sta preprečila skok ženske z nadvoza na avtocesto ter jo z ustrezno komunikacijo in veliko človečnosti bodrila do prihoda reševalne ekipe.

Med prejemniki je tokrat šest policistk, 50 policistov, šest občank in 15 občanov, med katerimi je tudi pomožni policist. Vsem prejemnikom medalj je skupno, da so pogumni, odločni, požrtvovalni in nesebični. (vir: policija)

Še več podatkov in fotografij si lahko ogledate na spletni strani: Policija 

Z območja Kočevja in Ribnice, ki spada pod Policijsko upravo Ljubljana, ni bilo nagrajenih.

M. D.