Denarne težave Roberta Goloba

(vir: arhiv)

No, Robert Golob, predsednik naše vlade, osebno zagotovo nima nobenih denarnih težav. Vsa leta na čelu državnega podjetja za distribucijo električne energije GEN i, so mu prinesla ne le izjemno visoko plačo, ki je močno presegala plačo predsednika države, vlade ali parlamenta, temveč tudi milijonske nagrade za delovno uspešnost, ki so jo določili tisti, ki so njegovo delo nadzirali, to pa so seveda »njegovi«.

Če gledamo po tem kriteriju, bi se Robert Golob v vlogi predsednika vlade lahko odpovedal plači. Tistih dobrih 3926 evrov neto plače predsednika vlade je zanj pač navaden drobiž. Še bolje bi bilo, da bi svojo plačo mesečno namenjal v dobrodelne namene.

Toda nič od tega, Robert Golob danes pač prejema najvišjo plačo v državni upravi, pa kaj potem? Po zakonu mu to pripada, tako kot pripada do 800 evrov soprogu predsednice države Nataše Pirc Musar Alešu Musarju za to, da predsednico države spremlja na protokolarnih dogodkih. Milijoni evrov s katerimi razpolaga kot podjetnik pri tem ne igrajo nobene vloge, niti ni želel posnemati početja soproge bivšega predsednika države Boruta Pahorja Tanje Pečar, ki se je vsem tem bonitetam odpovedala.

Drug problem Roberta Goloba, verjetno daleč največji, je gotovo domnevno odtekanje milijona evrov ali več iz Gen i in njegovih balkanskih podružnic preko Beograda v Prištino, za financiranje tamkajšnje volilne kampanije. O tem govorijo v Prištini, o tem govorijo v Beogradu in Zagrebu le v Sloveniji ne, tudi parlamentarne preiskovalne komisije so že ustanovili, le pri nas ne. To je pač prepovedana tema, ki utegne Roberta Goloba nesti s položaja predsednika  vlade. Če se kdo veseli predčasnih volitev v tem primeru, naj vas pomirim. Robert Golob je pač priročni mož za začasno vodenje vlade, ko bodo odločevalci iz ozadja ocenili, da je opravil svoje delo, ga bodo pač zamenjali. In kdo bo nov predsednik vlade? Popolnoma nepomembno, Micka ali Francelj iz Zgornjega Kašlja bo čisto v redu.

Je pa Robert Golob mož beseda. Pred dnevi se je srečal s sodniki. Menda so nezadovoljni s svojimi plačami, čeprav so njihove plače ene najvišjih v državi. Da ne pozabimo, ko je vlada Janeza Janše leta 2020 znižala plače vsem funkcionarjem, so sodniki, kljub temu, da so bili doma, zaradi Covid 19, zagrozili s proti ukrepi, če bi njihove plače znižali. In vlada Janeza Janše sodnikom plač takrat ni znižala. In Robert Golob je v trenutku rešil težavo. Javno jim je povedal, da bodo od začetka letošnjega leta prejeli 600 evrov dodatka k njihovim plačam. Vsi njegovi koalicijski partnerji vključujoč z ministrico za javno upravo so gledali debelo. Za dodatek 600 evrov za sodnike ni nobene zakonske osnove.

Je pa napoved Roberta Goloba o 600 evrih dodatka sodnikom vzbudila veliko pozornosti. Če zanemarimo dejstvo, da je Robert Golob v predkazenskem postopku in pustimo ob strani dejstvo, da so mu sodniku zaploskali, torej ti isti sodniki, ki naj bi mu v prihodnje sodili, je vprašanj več kot odgovorov.

Popolnoma jasno je, da je obljuba Roberta Goloba sodnikom o dodatku v višini 600 evrov upravičeno sprožila verižno reakcijo. Oglasili so se praktično vsi od administrativnih delavcev v pravosodju, do policistov, pravosodnih policistov, medicinskih sester, gasilcev in še kdo.

Največji problem Golobove vlade pa so plačna razmerja. Na začetku enotnega plačnega sistema leta 2009 smo z zakonom postavili 65 plačnih razredov. Prvi plačni razred je bil namenjen snažilkam v javnem sektorju, 65. plačni razred pa je bil namenjen predsedniku države, vlade, parlamenta, predsedniku Vrhovnega in Ustavnega sodišča.

Toda pazite, do danes smo najnižje plače z različnimi ukrepi pripeljali do točke, da je najnižja plača tam nekje okoli 22. plačnega razreda, najvišje plače predsednika države, vlade, parlamenta in druge pa se niso dvignile. In to je velik problem Roberta Goloba.

Avtor: Dr. Vinko Gorenak

Dr. Gorenak je nekdanji poslanec in nekdanji minister za notranje zadeve in nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu in v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Zdaj je upokojen.

Prvotno objavljeno na povezavi: dr. Vinko Gorenak