Znana lista SDS za evropske volitve

Evropska poslanka Romana Tomc v Evropskem parlamentu (vir: RT, FB)

Na današnji seji je zasedal izvršilni odbor Slovenske demokratske stranke SDS. Med drugim so odločali o oblikovanju kandidatne liste za evropske volitve, ki bodo v začetku junija. Listo mora sicer potrditi še svet stranke, ki bi to lahko storil že na seji v drugi polovici meseca, je zjutraj poročala STA.

Listo kandidatov je na omrežju X objavila zdajšnja evropska poslanka Romana Tomc, ki je tudi nosilka nove liste SDS za prihajajoče volitve.

Romana Tomc je zapisala: “Hvala za zaupanje in priložnost stranka SDS. Kot nosilka liste ju sprejemam z veliko odgovornostjo. Združujemo znanje, izkušnje in modrost ter mlado energijo, zagnanost in nove ideje. Zmagovalna ekipa za #EvropskeVolitve2024″

Statut stranke SDS določa, da izvršilni odbor ob posvetovanju s predsedniki občinskih odborov in regijskih koordinacij SDS naredi izbor in določi predlog seznama kandidatov. Na njem je lahko največ toliko kandidatov, kolikor se jih voli (9). Na predlog izvršilnega odbora pa nato svet stranke določi kandidate in potrjuje listo kandidatov za Evropski parlament.

Na listi SDS sta tako oba zdajšnja evropska poslanca Romana Tomc in Milan Zver. Sledijo podpredsednik stranke in nekdanji minister za notranje zadeve Aleš Hojs, poslanca Franc Breznik in Branko Grims ter nekdanji mariborski župan in sedanji vodja mariborskega odbora SDS Franc Kangler. Na listi so tudi Alenka Forte, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, in članici strankinega podmladka (SDM) Karin Planinšek in Zala Tomašič.

Poleg tega je izvršilni odbor Poslanski skupini SDS predlagal, da zaradi vprašanj, ki jih na vodstvo stranke naslavlja članstvo, vsi člani Poslanske skupine SDS v roku 7 dni podpišejo izjavo, v kateri se zavežejo, da bodo do konca aktualnega sklica Državnega zbora tako v Državnem zboru kot izven njega delovali kot člani/ce Slovenske demokratske stranke in člani/ce Poslanske skupine SDS.

A. L.