Zmedenost vladne politike ne bi mogla biti večja; že napovedujejo spremembe pri evidentiranju

Vrha gospodarstva na Brdu pri Kranju so se udeležili tudi nekdanji premierji, med drugim Janez Janša in Tone Rop.

Zmedenost dela trenutna vlade ne bi mogla biti večja, kot je. Potem ko premier Robert Golob najprej napovedal zmanjševanje števila ministrstev, ker da je to nujno za učinkovito delo vlade, nato pa si čez noč premislil, je zdaj po le dobrem tednu ali dveh napovedal tudi spremembe pri evidentiranju delovnega časa.

 

Evidentiranje je vlada, kot je to v javnosti pojasnjeval minister za delo Luke Mesec, uvedla, da bi podjetja zaposlenim zagotovila potrebne pol ure za malico in počitek, kar je Mesec predstavljal kot veliko socialno pridobitev. A ukrep se je kmalu izkazal kot dodatna nepotrebna birokracija, sprejeta le zato, da bi si stranka Levica popravila ugled v javnosti.

To so očitno spoznali tudi v vladi, kjer po samo tednu ali dveh že napovedujejo spremembe. Golob je tako na včerajšnjem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju napovedal popravke. Kakšne bodo, ni povedal, naj bi šli pa v smeri debirokratizacije. Z drugimi besedami bi sicer lahko to tudi pomenilo, da je vlada uvedla dodatno birokratizacijo zato, da bi jo lahko potem odpravljala.

Zmedenost vlade je tako očitna, da je včeraj nanjo na Brdu pri Kranju opozoril celo nekdanji premier Miro Cerar. “Ko vlada ugotovi, da ne more narediti nekaj dobrega za gospodarstvo, potem se mora vsaj truditi, da mu ne škoduje, da ne vse pusti pri miru,” je pozval. Kot primer takšnega napačnega pristopa v zadnjem času je omenil spremembe pri evidentiranju delovnega časa. “Naj ves čas ne spreminja svojih stališč, naj ne napoveduje reform in ukrepov, potem pa jih odpoveduje,” je še dejal.

Na Brdo pri Kranju so sicer včeraj prišli tudi drugi nekdanji premierji. Janez Janša, katerega vlada je gospodarstvu posvečala veliko časa, je opozoril, da gospodarstvo ni dovolj slišano. “Gospodarstvo je močan faktor vpliva, ki pa ima šibek glas,” je dejal. Če delodajalci izstopijo iz Ekonomsko-socialnega sveta, namreč to ni najpomembnejša novica dneva, če izstopijo sindikati, pa je. Na odločevalce bolj vplivajo sindikati in nevladne organizacije, je povzel.

A. V.