Zelenski v preteklem tednu preživel tri poskuse atentata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (vir: Twitter)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v preteklem tednu preživel najmanj tri ločene poskuse atentata, za dvema naj bi stala Wagner Group, portal Siol.net povzema poročanje medija The Times.

Umor naj bi izvedli dve različni enoti, in sicer plačanci skupine Wagner, ki jo podpira Kremelj, in posebne čečenske enote.

Obojim so naklep preprečili protivojni elementi znotraj ruske zvezne varnostne službe (FSB). Ukrajinski sekretar za nacionalno varnost in obrambo je povedal, da so informacije prejeli od ruske zvezne varnostne službe, ki noče sodelovati v tej krvavi vojni.

Wagner Group ima 400 članov, na seznamu pa imajo kar 24 ukrajinskih uradnikov. Plačanci so med svojimi poskusi utrpeli izgube. Zaskrbljeni so, kako natančno so Ukrajinci predvideli njihove poteze.

44-letni Zelenski se je izognil tudi sobotnemu poskusu atentata na obrobju Kijeva, ko so skupino čečenskih morilcev odpeljali, preden jim je uspelo doseči ukrajinskega voditelja.

Zelenskemu so ZDA ponudile evakuacijo že v začetku napada na Ukrajino. Ta jim je odvrnil: “Boj je tukaj. Potrebujem strelivo, ne vožnje.”

M. D.