Janša: “Na usodi Ukrajine se bije bitka za Evropo”

Ruske sile so ponoči napadle Ukrajino, državo, ki jo od Slovenije loči le ena država, do vojne pa nas po cesti loči le 718 kilometrov, kar je približno toliko, kot do sredine Nemčije. Stvari so resne.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po začetku ruske invazije na Ukrajino, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, za celo državo razglasil vojno stanje.

Iz več krajev po Ukrajini poročajo o eksplozijah, med drugim iz prestolnice Kijev, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. V Kijevu so se oglasile tudi opozorilne sirene. Ljudje so se zatekli na postaje podzemne železnice.

Ukrajina je zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor za civilna letala.

Za kaj gre?

Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo. Po nekaterih virih so v napade vpletene tudi beloruske sile samodržca Lukašenka.

O stanju v Belorusiji so že prejšnji teden v Bruslju razpravljali voditelji evropskih držav, Janez Janša je ob tem povedal, da Rusija igra na dolgoročno izčrpavanje Ukrajine.

“To je po mojem tudi osnovi cilj Kremlja. Ukrajina je začela svojo samostojno pot s prebivalstvom preko 50 milijonov, danes so na 38 milijonov. Razvojne perspektive Ukrajine se drastično poslabšujejo. Napetosti v zadnjih tednih so rezultirale v velikem begu kapitala iz Ukrajine. Ukrajina potrebuje investicije in nova delovna mesta, žal pa je kapital šel v obratno smer. V ozadju vsega tega, kar se dogaja s pritiski iz strani Kremlja, je oslabitev Ukrajine in na koncu tudi izbris Ukrajine kot suverene, samostojne države.”

Po mnenju Janeza Janše je v strateškem interesu EU, da Ukrajina ostane suverena in samostojna država, “nadaljnje stopnjevanje konfliktov in napetosti ne prinaša zmagovalcev, temveč zgolj poražence”.

“Na usodi Ukrajine se bije bitka za Evropo,” je poudaril Janša, ki naj bi danes po nekaterih napovedih z vojaškim letalom odpotoval v Ukrajino.

Dogajanja lahko spremljate tukaj 

Napadena mesta v Ukrajini, danes zjutraj:

M. D.