Združevanje SMC in GAS, v nastajanju nova koalicija političnih strank kot protiutež KUL

(vir: pixabay.com)

Na jutrišnjem kongresu se bosta združili stranki SMC in Gospodarsko aktivna stranka (GAS), nova stranka pa bo s tem tudi uradno začela priprave na volitve. Vodenje združene stranke bo predvidoma prevzel zdajšnji predsednik SMC Zdravko Počivalšek.

Nova stranka v središče programa postavlja gospodarski razvoj Slovenije, po navedbah v medijih se bo imenovala Konkretno.

Portal pozareport.si pa danes navaja, da se v slovenskem političnem prostoru oblikuje tudi nova koalicija političnih strank, imenovana Zavezništvo za slovensko politično sredino. Gre za projekt, ki ga vodijo Katedrala svobode, Zbor za republiko in Act Thank, kjer so pripravili že tudi programska načela.

Avtorji dokumenta so dr. Peter Jambrek, dr. Dimitrij Rupel in dr. Žiga Turk. Požar navaja, da nekateri viri omenjajo tudi znanega teologa dr. Ivana Štuheca in mag. Marka Voljča, nekdanjega predsednika uprave Novo Ljubljanske banke, ki sicer vodi Act Tank.

Nekateri izbranim političnim strankam naj bi že tudi poslali pisno pobudo za sklenitev t. i. “povolilne koalicije slovenske politične sredine”, kar bi bila protiutež opoziciji KUL na levici in SDS na desnici.

Te stranke so: SMC, GAS (po novem Konkretno), SLS, Nova ljudska stranka (Franc Kangler), Zeleni Slovenije (Andrej Čuš), Naša dežela (Aleksandra Pivec), Dobra država (Bojan Dobovšek) in Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi). Za Mateja Tonina, NSi, portal navaja, da naj bi na pobudo za sklenitev t. i. povolilne koalicije, katere del bi bila tudi NSi, gledal s simpatijo.

Hkrati navaja, da še ni čisto jasno, ali je ponudbo prejela tudi stranka DeSUS.

Po poročanju Požareporta naj bi bil uvodni sestanek povabljenih političnih strank v nov politični projekt slovenske politične sredine že prihodnji teden.

A. L.