Združenje novinarjev in publicistov poziva h glasovanju proti zakonu o RTV

(vir: RTV SLO)

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) nasprotujejo noveli zakona o RTV Slovenija in volivce pozivajo, naj na referendumu glasujejo proti zakonu. Navajajo, da je novela problematična tako z vidika postopka sprejemanja kot z vsebinskega vidika in vidika namena.

Glede na to jo je treba na referendumu v nedeljo zavrniti, so pozvali na današnji novinarski konferenci.

Ni sprejemljivo, da je bila novela sprejeta po skrajšanem postopku, saj zaradi tega ni bilo javne razprave, je dejal predsednik združenja Matevž Tomšič. Kot ocenjuje, je šlo za očitno zlorabo parlamentarnega postopka.

Nadalje je novela zaradi vsebine, ker na javnem zavodu uvaja monopol politične opcije, ki je zdaj na oblasti. Sedanji zakon omogoča menjavanje članov programskega sveta, poleg tega se člani ne menjavajo vsi hkrati. Enkrat je večina v programskem svetu nagnjena bolj v levo politično smer, drugič bolj v desno, ni pa zacementirana, je dejal.

Novela bi ustvarila stanje, ko bi člane v svet, kot bi se po noveli imenoval programski svet, predlagal zelo ozek krog organizacij. Princip, kako so bile te izbrane, ni bil dobro pojasnjen, meni.

Po oceni združenja so bile izbrane zato, ker taka izbira omogoča, da bo imela leva politična opcija nadzor nad svetom tudi takrat, ko ne bo več na oblasti.

Nenazadnje kot problematičnega vidi namen novele, ker naj bi z njo na vrat na nos zamenjali vodstvo in člane v organih upravljanja. Zatrjevanje, da gre pri noveli za depolitizacijo zavoda, ocenjuje kot masko, za katero se skriva težnja po monopolizaciji zavoda.

Podpredsednik ZNP Tino Mamić predlagateljem novele navaja, da se pripravljavci zakona niso posvetovali z vsemi tistimi, ki jih zakon najbolj zadeva, to je z novinarskimi organizacijami. ZNP ni bilo povprašano za mnenje, pač pa je v ospredju “skupinica ljudi, ki stavka, vdira v studio in tempira dialog in razpravo v imenu vseh zaposlenih na RTVS”. “A to je uzurpacija, saj niso vsi zaposleni takega mnenja,” je opomnil.

Po navedbah Metoda Berleca iz nadzornega odbora ZNP pa je edini namen novele zamenjati vodstvo zavoda, saj vladajočim ni povšeči, ker je naredilo nekaj korakov k uravnoteženosti zavoda.

Vodstvo in uredniška ekipa po njegovih besedah delata korake v pravo smer, čeprav je še daleč, da bi bila RTVS res profesionalna.

Več podrobnosti o stališču ZNP je na voljo na povezavi: Mnenje ZNP o noveli zakona o RTVS, ki je predmet referenduma

A. L.