Združenje novinarjev in publicistov o Veselinovičevih pritiskih na Boruta Meška

Borut Meško

Ker se v zvezi z nekdanjim ustanovnim članom Združenja novinarjev in publicistov (ZNP) Borutom Meškom in njegovo usodo na Slovenski tiskovni agenciji (STA) v javnosti pojavljajo tudi netočne informacije, je Upravni odbor ZNP danes objavil naslednja pojasnila:

Borut Meško je bil odgovorni urednik STA od leta 2007. Ko je leta 2009 direktor postal Bojan Veselinovič, je začel na Meška izvajati hude, po prepričanju ZNP tudi politično motivirane pritiske, ki so imeli vse znake šikaniranja in mobinga.

ZNP je takrat zaradi tega večkrat javno protestiralo in zahtevalo od vlade Boruta Pahorja, ki je Veselinoviča nastavila, da ga razreši. To se ni zgodilo, pač pa je vladna koalicija na predlog Zaresove ministrice Majde Širca celo sprejela zakon o Slovenski tiskovni agenciji, s katerim je Veselinoviču še utrdila položaj in mu praktično zagotovila zdaj že 10-letni mandat.

Ker se Meško ni želel ukloniti, ga je Veselinovič novembra 2009 razrešil s položaja odgovornega urednika in ga odpustil. Prav v času, ko je bil odpuščen, je bil Meško na pregledih na onkološkem inštitutu, kjer je izvedel, da se mu je ponovila huda bolezen. Tako se je moral zdraviti brez sredstev za preživljanje. Zoper STA je vložil tožbo na delovnem in socialnem sodišču, vendar sodnega epiloga ni dočakal, saj je prej umrl. Po smrti je na sodišču prišlo do poravnave, na podlagi katere je morala STA Meškovi družini plačati znesek, ki bi ga Meško prejel, če ga Veselinovič ne bi odpustil. Po mnenju ZNP bi moral Veselinovič znesek povrniti STA, a se to ni zgodilo.

Meško je bil ustanovni član ZNP in njegov prvi tajnik. V spomin na njegovo delo in pokončno držo ZNP vsako leto podeljuje Častna priznanja Boruta Meška.

Več o Mešku si je mogoče prebrati tukaj: Borutu Mešku v spomin – tukaj 

M. D.