Zdravstveni inšpektorji doslej izvedli 21.469 nadzorov, povezanih s covidom-19

Jelko Kacin. (vir: arhiv)

Zdravstveni inšpektorji so v okviru opravljanja nadzora zaradi covida-19 in upoštevanja ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa do ponedeljka obiskali 189 objektov, od tega 90 gostinskih obratov, 96 trgovin in 3 prireditve.

V trgovinah so izdali 7 plačilnih nalogov fizičnim osebam zaradi nenošenja mask. V gostinstvu je bila izrečena ena globa. Podobno so znani podatki o nadzoru odrejene karantene. Število izvedenih nadzorov do danes znaša 21.469.

Skupaj je bilo doslej izrečenih 184 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 70.400 evrov.

Podatke je na današnji novinarski konferenci predstavil vladni govorec za Covid-19 Jelko Kacin. Povedal je še:

– “S sprejetimi ukrepi sicer trenutno uspešno zamejujemo vnos okužb iz tujine. Danes smo imeli do tega trenutka na primer samo 1 novo okužbo iz tujine in še 1 povezano z vnosom iz tujine. A previdnost pri potovanju v tujino, predvsem pa upoštevanje samozaščitnih ukrepov, ni odveč.

Močno nas skrbi tudi trend rasti okužb v evropskih državah, tudi v naši neposredni bližini. Število okužb se povečuje tako v Italiji kot na Madžarskem, zaskrbljujoče ostajajo tudi razmere na Hrvaškem in v BiH.

Delo epidemiologov še vedno otežujejo posamezniki, ki ne želijo ali ne znajo povedati, kje so se okužili. Pozivam k iskrenemu podajanju odgovorov na vprašanja epidemiologov. S tem boste bistveno prispevali k identifikaciji potencialno okuženih ter k zamejevanju širjenja okužbe.”

V zaključku je potrdil, da po zadnjih podatkih pouk poteka normalno po modelu B na 97,38 odstotkih osnovnih šol. Pri pouku je tako prisotnih 99,9 odstotka učencev.

Povedal je še, da epidemiološka slika v Sloveniji ni dobra, je pa stabilna. Najprimernejši epidemiološki podatek za primerjavo med italijanskimi regijami in Slovenijo je število okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev. Tako nam najbližja Furlanija dosega 23,21, Veneto 41,92 in Lombardija 33,78, Slovenija pa nekaj več kot 25 okuženih.

C. R.