Zdravniki Ilinki Todorovski: “Javni mediji imajo posebno odgovornost”

RTV Slovenija (arhiv)

Čeprav epidemija v želji po čim bolj normalnem življenju počasi izginja iz naslovnic medijev, na žalost še ni končana. Še več, v zadnjih dneh se stopnjuje, delta sev izbira med vse mlajšimi. Trenutno imamo hospitaliziranega 34 let starega bolnika ter 39 let starega v enoti intenzivne terapije, pred nekaj dnevi sta v Sloveniji umrla 35-letni in 41-letni moški.

Zaradi covida-19 je v bolnišnicah preko štiristo oseb, kar je štirikrat toliko kot na Danskem, ki ima skoraj trikrat več prebivalcev.

Na Danskem je cepljenih 85 % oseb, za katere je cepivo trenutno na voljo. Delež cepljenih med odraslimi dosega tudi v drugih zahodnoevropskih državah, članicah EU več kot 80 %, pri štirih petinah izdanih odmerkov gre za mRNK cepiva.

Tako je Zdravniška zbornica Slovenije uvodoma zapisala v pismu, ki ga je poslala Varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija Ilinki Todorovski.

V nadaljevanju so v zbornici zapisali, da so bila cepiva mRNK v kliničnih raziskava uporabljena pri več deset tisoč ljudeh. V svetu je bilo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije uporabljenih več kot šest milijard odmerkov cepiva, največji delež zavzemajo mRNK cepiva.

Cepiva mRNK ne vstopajo v celično jedro in nimajo stika s človekovimi geni in razpadejo v nekaj dneh, v nekaj tednih pa razpadejo tako imenovane koničaste beljakovine. Tisto, kar ostane, je, tako kot pri drugih cepivih, imunski odgovor.

Zdravniki nikoli niso zanikali neželenih učinkov cepiv, nasprotno, ljudi nanje opozarjajo in svetujejo, kdaj je potrebna zdravniška pomoč. Prav tako se izobražujejo za obravnavo hudih neželenih učinkov.

“Zaupanje in empatija sta ključna v času, ko svet pretresata na videz neskončna epidemija in infodemija,” so še zapisali.

V nadaljevanju pa so opozorili na nedavno oddajo Intervju na TV Slovenija, v kateri je gost (sociolog, raziskovalec, predavatelj in publicist) izražal stališča o varnosti in učinkovitosti cepljenja, ki ga je primerjal z genskim inženiringom.

Spomnili so, da je Varuhinja v primerljivem primeru spomladi že ocenila, da ravnanje enega od uredništev ni bilo premišljeno v primeru, ko je komentiranje zdravstvenega vidika epidemije covida-19 omogočilo gostji, ki ni zdravnica in nima medicinskega znanja..

Ne glede na tedanje stališče pa je tokratni intervju potekal na način, pred katerim je svarila varuhinja.

V Zdravniški zbornici Slovenije so prepričani, da si lahko družba pomaga s povezovanjem in zagotavljanjem pravih in resničnih informacij, ne pa zmede, ki jo ustvarjajo strokovnjaki, ki to niso.

Zapisali so še: “V času intenzivnega kroženja virusa, ko je ogroženo zdravje in življenje številnih ljudi, imajo javni mediji posebno odgovornost, da z delnimi ali znanstveno nepotrjenimi informacijami ne begajo občinstva.

Zato pozivamo medije, da skrbijo za objavo pravih in resničnih informacij – v tem trenutku posebej o pomenu cepljenja za omejevanje epidemije.”

Pismo je v celoti dostopno na povezavi: JAVNO PISMO

A. L.