Zdajšnji minister za notranje zadeve ne vidi dlje od nosa

Mladi burgundski rokometaši, ki jih je Belgija vrnila na Hrvaško. (vir: https://www.fiuman.hr/)

Nekdanji generalni direktor Policije dr. Anton Olaj je v teh dneh v odgovoru na vprašanje Nova24TV, kaj nas čaka v letu 2024, opozoril na stopnjevanje težav z ilegalnimi migracijami in varnostjo v državi.

V letu 2023 je slovensko mejo na nedovoljen način prestopilo več kot 60 tisoč tujcev, je ob obisku novomeške policijske uprave na silvestrovo povedal notranji minister Boštjan Poklukar.

Kar 57.304 obravnavanih nezakonitih migrantov je takoj izrazilo namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito (azil). To pomeni, da so jih morali policisti popisati, (vsestransko) oskrbeti in poskrbeti za njihov prevoz do azilnega doma. Bodisi so to naredili sami, bodisi so za to poklicali prevoznike, s katerimi ima vlada sklenjene pogodbe. Vse to tudi ob pomoči prevajalcev, kar vse pomeni velike dodatne stroške za slovenske davkoplačevalce.

Hkrati se je minister Poklukar, ki je zelo vdan levičarskim nevladnim organizacijam, ki zagovarjajo (spodbujajo) nezakonite migracije, pohvalil, da migranti praktično v 24 urah zapustijo Slovenijo in odidejo naprej. “Trend samovoljnega zapuščanja naše države s strani prosilcev za mednarodno zaščito (azil) je zelo visok, prek 95 odstotkov,” se je pohvalil.

Vendar pa iz sosednje Hrvaške prihajajo vesti, da evropske države že vračajo tujce, ki so iz drugih evropskih držav prispeli k njim. Vrnejo jih v države, kjer so bili popisani, da so vstopili v EU. Eden zadnjih primerov je vračilo mladih burundskih rokometašev, ki so iz Reke pobegnili v Belgijo. Zdaj je Belgija za njih izdala nalog za izgon iz države. O tem slovenski mediji ne poročajo. Več pa lahko preberete na povezavi Fiuman.hr

Belgija je osmim mladim rokometašem zavrnila prošnje za izdajo azila in jih vrnila na Hrvaško. Belgijska predstavnica oblasti za azil in migracije Nicol de Moor je ob tem pojasnila, da je Belgija pod vse večjim pritiskom migracij in ni sprejemljivo, da bi morala sprejemati ljudi, ki so prešli druge evropske države oz. kjer so bili prvič popisani.

Kaj to pomeni za ostale migrante? Za tiste, ki so popisani v Sloveniji in gredo takoj dalje, kot se je to pohvalil minister Poklukar (in teh je pod zdajšnjo vlado večina), se lahko zelo hitro zgodi, da jih bodo njihove ciljne države začele vračati v Slovenijo.

In kaj po tem? Slednje ministra Poklukarja, ki ne vidi dlje od nosa, ne zanima.

Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve (vir: arhiv)

M. D.