Civilna iniciativa Davkoplačevalci se ne damo je zbrala 48.222 podpisov za izvedbo referenduma proti zakonu o t. i. drugem tiru. Predstavniki iniciative bodo podpise za referendum v državni zbor vložili, danes, v torek, v času od 15.30 do 16. ure.

Dovolj veliko skupno število zbranih podpisov bi bilo 40.000. Zdaj mora predsednik državnega zbora razpisati referendum. Z zbranimi podpisi za referendum pa je dosežen cilj prvega polčasa. Drugi polčas, kjer se bo na referendumu dejansko odločalo o tem, ali bo zakon o drugem tiru v vrednosti 1,4 milijarde evrov ostal v veljavi ali ne, šele prihaja. Tudi na to se že pripravljajo, saj mora glede na slovensko zakonodajo na referendum priti preko 330.000 volivcev in toliko jih mora tudi glasovati proti zakonu.

Spomnimo, v tujini bi takšno naložbo, kot jo zdaj pripravljajo za 1,4 milijarde evrov, opravili za vsaj polovico cene. Ob tem je bilo doslej tudi rečeno, da bo naložbo financirala Evropska unija. Pričakovanja so bila velika, nato pa je konec prejšnjega tedna evropska komisarka Violeta Bulc sporočila, da bo Slovenija za drugi tir iz evropskih skladov prejela 44,3 milijona evrov, kar je dejansko kaplja v morje v primerjavi s stroški, ki so že nastali in se še napovedujejo v breme slovenskih davkoplačevalcev. Ob tem ni zanemarljivo, da je Evropska komisija sosednji Hrvaški istočasno odobrila kar 357 milijonov evrov nepovratnih eu-sredstev za most na polotok Pelješac in izgradnjo tamkajšnjih pristopnih cest. Sosedje bodo dobili torej kar 8-krat več nepovratnega denarja kot je odobrenega za slovenski drugi tir.

Kdo se je podpisal pod pobudo za referendum?

Podpisniki pobude za referendum so iz vse Slovenije. Zbrali smo število podpisnikov po upravnih enotah na Dolenjskem, v Beli krajini, v Kočevju in Ribnici. Podpise je bilo možno oddati ne glede na naslov prebivališča, kjerkoli v Sloveniji, v končnem seštevku pa je upoštevano ravno to – prebivališče. Objavljamo torej podpisnike glede na njihovo prebivališče, kakor so to na svoji spletni objavili v civilni iniciativi Davkoplačevalci se ne damo:

  • Upravna enota Črnomelj: 451 podpisov
  • Upravna enota Metlika: 302 podpisa
  • Upravna enota Novo mesto: 915 podpisov
  • Upravna enota Trebnje: 467 podpisov
  • Upravna enota Ribnica: 586 podpisov
  • Upravna enota Kočevje: 480 podpisov

Skupaj: 3.201 podpisov

Največ podpisnikov je bilo sicer z območja Mestne občine Ljubljana (7.698) in najmanj z območja občin Odranci in Osilnica (po 4).

C. R.