Zasežena pirotehnična sredstva, v policiste spet metali granitne kocke,

Ljubljana, 19. oktober 2021 (vir: Zajem zaslona)

Na včerajšnjem neprijavljenem shodu sredi Ljubljane se je po podatkih policije zbralo okoli 4000 ljudi. Začelo se je okoli 15. ure, na terenu so sodelovale različne policijske enote tako z območja Ljubljane kot drugih policijskih uprav, posebna enota policije, konjenica, policisti vodniki službenih psov in letalska policijska enota.

Policisti so zaznali 118 kršitev, 4 kazniva dejanja, pridržanih je 17 oseb, vodijo postopek zoper organizatorja, zasegli so pirotehnična sredstva in drugi nevarni predmet, v policiste ponovno metali granitne kocke.

Okoli 17.30 se je skupina razdelila in so udeleženci v več skupinah odšli tako v smeri ob Ljubljanice kot tudi v drugih smereh po širšem centru Ljubljane. Policija jih je večkrat pozvala, naj ne ogrožajo varnosti prometa.

Ker ukazov niso upoštevali in je bil javni red in mir huje kršen (uporabljena so bila tudi pirotehnična sredstva) ter oviran promet, je bil nekaj pred 18. uro shod razpuščen.

Danes pa so s Policijske uprave Ljubljana še sporočili, da so policisti zaznali 43 kršitev Zakona o javnem redu in miru in 75 kršitev Zakona o javnih zbiranjih (večinoma gre pri obeh zakonskih podlagah za iste kršitelje).

Eni osebi so zasegli pirotehnična sredstva in vodijo prekrškovni postopek, eni osebi pa je bil zasežen drug nevaren predmet, ki ga ni dovoljeno nositi na javnem shodu ali javni prireditvi.

Vodijo tudi postopek o prekršku in zbirajo obvestila zaradi kršitev Zakona o javnih zbiranjih za organizatorja. Ponovno se je izpostavljal Zoran Stevanović.

Policisti so obravnavali še 6 kršitev cestno prometnih predpisov in kršitev iz pristojnosti drugega prekrškovnega organa.

Do sedaj so bila zaznana 4 kazniva dejanja. Poškodovano je bilo službeno vozilo policije, v treh primerih so v policiste metali granitne kocke. Po do sedaj znanih podatkih noben policisti ni bil poškodovan.

Pridržanih je bilo 17 oseb, vse osebe so bile po preteku razlogov  za pridržanje izpuščene.

Za vzpostavitev javnega reda so bila uporabljena prisilna sredstva, šlo pa je za uporabo telesne sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice in sredstva za vezanje in vklepanje. Po do sedaj znanih podatkih ni bilo poškodovanih oseb.

Policija nadaljuje z zbiranjem obvestil glede dogodka in bo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Ljubljana, 19. oktober 2021 (vir: Zajem zaslona)

C. R.