Zasebnik za 2 milijona evrov zgradi športni center, občina plača arhitekte in kupi zlato njivo

Vir: pixabay.com

Novo mesto je od junija bogatejše za novi športni center. Pa ne za tistega, ki ga naj bi za 20 milijonov evrov zgradila občina, pač pa za center z zasebni lasti, zgrajen za 2 milijona evrov. Občina pa je zgolj arhitektom plačala 839 tisoč evrov, nato še milijon evrov za njivo in jo tako spremenila v edinstveno – zlato njivo.

Zasebno podjetje Roletarstvo Medle je v začetku junija 2017 slovesno odprlo novi Športni center Livada (v Bršljinu). Ob tem trenutno pridobivajo soglasja in dovoljenja za izgradnjo povsem novega objekt, v katerega bodo združili vse svoje dejavnosti.

Odločitev decembra, odprtje že čez pol leta

Za izgradnjo zasebnega športnega centra so se Medletovi odločili decembra lani in ga nato slavnostno odprli 7. junija letos. V dvorani, v katero so vgrajeni najboljši materiali, je možno igrati rokomet in nogomet centralno, košarko centralno in prečno, za kar imajo dve igrišči, odbojko centralno ali prečno, badminton (štiri igrišča), za igranje namiznega tenisa je na voljo 5 miz, nekaj prostora pa so namenili še za splošno vadbo. Športni center upravlja Medle IP, ki je hčerinsko invalidsko podjetje. Po ocenah Medletovih je bila investicija vredna 2 milijona evrov. Po juniju so nato pridobivali še ustrezna dovoljenja, načrtovali so, da bo center začel delovati 4. septembra. Po zadnjih podatkih vse dvorane sicer še niso povsem opremljene (na primer tenis), kar glede na kratek rok niti ne čudi, pa tudi sicer naj bi se bilo treba za obisk večjih skupin naročiti. Večina terminov naj bi bila namreč oddana po celoletnih zakupnih pogodbah.

Športni center Livada (Vir: FB)
Športni center Livada – ena od dvoran. Vir: FB

 

 

 

 

 

 

V petek pa na svoji Facebook strani zapisali, jim je Upravna enota Novo mesto izdala Uporabno dovoljenje. To pomeni, da so vrata Športnega centra Livada “od sedaj odprta za vse množice”, je zapisano. Dodano je, da so dnevno zasuti z željami po obisku in športnem udejstvovanju pri njih.

Športna dvorana na Livadi 12 (v Bršljinu) je vsekakor velika pridobitev za Novo mesto in kaže, da je bila več kot nujna.

Priprave na nov objekt v polnem teku

To pa ni edina naložba uspešne novomeške podjetniške družine. Roletarstvo Medle namerava namreč v industrijski coni Cikava zgraditi nov proizvodno-skladiščni objekt z bruto tlorisno površino 13.465,79 kvadratnega metra, visok bo 15 metrov in globok 3,5 metra. Objekt bo imel klep, pritlične in dve nadstropji. Namenjen bo proizvodnji oz. izdelavi stavbnega pohištva in skladiščni dejavnosti s spremljajočim poslovnim delom. Ob tem bodo za obiskovalce in zaposlene izvedli še 85 parkirnih mest.

Na enem mestu bodo združili vse dejavnosti

Iz sklepa Agencije RS za okolje o tem, da podjetju ni treba pridobiti okoljevarstvenega okolja, je razvidno, da podjetje zdaj dejavnost opravlja na treh lokacijah, in sicer v obrtni coni Cikava na Podbevškovi 19, nato na Podbevškovi 31 in v skladišču, ki se nahaja na sosednjem zemljišču (katastrsko sodi v Smolenjo vas). Na navedenih lokacijah širitev podjetja ni možna, zato so se odločili za izgradnjo novega kompleksa s površino, ki bo zadostovala za celotno dejavnost. V novem objektu bodo tako združili vse svoje dejavnosti, ob preselitvi pa bodo zdajšnje objekte prodali.

Kako pa je z občinskimi obljubami, povezanimi s Portovalom?

Portoval, kot smo ga poznali in ga niti danes ne moremo zgrešiti

Ob pregledu teh uspehov novomeškega družinskega podjetja pa ne moremo mimo tega, da so nam oblasti leta 2011 obljubljale, da bo v Novem mestu zgrajena večnamenska dvorana Portoval z bruto tlorisno površini 14.010 kvadratnih metrov (le nekaj metrov večja od Medletove), kjer bo 5000 sedežev, poleg pa še garažna hiša z 8.570 kvadratnimi metri površine in 250 novih parkirnih mest. Projekt je bil zastavljen kot večnamenska dvorana z ogrevalno dvorano in pripadajoči prostori, tribuno stadiona z nadstreškom in že omenjeno parkirno hišo. Šlo na bi za nove “novomeške Stožice”, celo arhitekturno rešitev so izdelali isti arhitekti – Sadar + Vuga iz Ljubljane. Po zagotovilih takratna župana Alojzija Muhiča in takratnega ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča naj bi bila dvorana zgrajena do sredine leta 2013, gostili naj bi Eurobasket 2013.

Le nekaj metrov več in 10-krat dražje

Iz investicijskega programa, izdelan je bil maja 2011, je razvidno, da je bila predračunska vrednost ocenjena 20,5 milijona evrov. Določeno je bilo, da investicijo vodi občinska uprava. Hkrati pa je bil oblikovan tudi Pripravljalni odbor za izgradnjo športne dvorane. Iz tega seveda, kot je znano, ni bilo nič. In še vedno ni, čeprav je bila izgradnja dvorane v občinskem načrtu razvojnih programov vse do leta 2016.

Ampak, Mestna občina Novo mesto je načrtovala, da bo potrebovala 19.677 kvadratnih metrov zemljišča, ki jih bo morala odkupiti. Obstajali so sicer še neki dvomi glede kvadrature, ampak zagotovo jih bi morala odkupiti 14.707 kvadratnih metrov (1,4 hektarja), so takrat navajali. Navajali so, da bo investicija izvedena v javno-zasebnem partnerstvu. Za odkup zemljišč so načrtovali 800 tisoč evrov. V sredini leta 2013, ko bi moralo biti že vse zgrajeno, pa so razkrili, da so za dvorano Portoval porabili okoli 2,5 milijona evrov. Toliko naj bi plačali za odkup zemljišč, projektno dokumentacijo, spremembo namembnosti zemljišča in za druge investicijske stroške.

Preverili smo plačila Mestne občine Novo mesto družbi Sadar + Vuga, ki so izdelali projekt za t. i. novomeške Stožice. Občina jim je po podatkih Erarja za ta projekt plačala neverjetnih 839.631 evrov. Prvo nakazilo je bilo 5. oktobra 2011, zadnje 8. avgusta 2013.

Za zemljišča so plačali preko milijon evrov. Zgrajeno ni ničesar, zato se je v novomeški javnosti že prijelo, da gre za “zlato njivo”. Če poznavalce vprašamo, kaj bo zdaj z njo, pa dobimo odgovor, da bo tam zgrajeno “igrišče”. V načrtu naj bi bilo tako.

Razlika pri gospodarjenju s svojim – zasebnim – denarjem, kot to na primer počnejo Medletovi, in gospodarjenju z javnim – davkoplačevalskim – denarjem, je več kot očitna. V korist zasebnega seveda. Prav ta prikaz pa je bil temelj današnjega prispevka. Pokazati, kdo je dober in kdo slab gospodar.

Še v sliki, kaj so obljubljali za 20 milijonov evrov. Zapravili so 2,5 milijona evrov in vse je tako, kot je bilo.

Portoval, idejna zasnova – pogled iz zraka na stadion z okolico. Slikano iz zraka in ostalo je v zraku – in tudi 830.361 evrov je odfrčalo v zrak.
Portoval, idejna zasnova, pogled iz zraka na obljubljeno dvorano z okolico (Foto Sadar+Vuga).