Zaščitne maske od danes v javnih zaprtih prostorih obvezne

(vir: pixabay.com)

Včeraj je bilo ob novem rekordnem številu opravljenih testiranj, teh je bilo 1653, potrjenih 53 primerov okužbe. Zaradi preprečitve izbruhov je vlada sprejela odlok obvezne uporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru, ki začne veljati danes.

Maske so po besedah vladnega govorca Jelka Kacina obvezne tudi v javnem potniškem prometu, ne pa v šolah in pri športni ter rekreativni dejavnosti, kjer so zgolj priporočene. Če šole ne bi bile izvzete, bi namreč morali tudi otroci v razredih nositi maske, kar pa ni predvideno, je včeraj dejal Kacin.

Obvezno je tudi razkuževanje rok. Maska ni obvezna, če se lahko zagotovi primerna razdalja. “Če je pisarna, kjer delata dva, v javnem prostoru dovolj velika, potem maska ni obvezna, še posebej če je omogočeno prezračevanje,” je ponazoril.

Vlada je od danes naprej napovedala tudi nadzore uporabe mask. Kot so zapisali, bodo pristojni inšpektorji s petkom začeli opravljati nadzor nad spoštovanjem obvezne uporabe zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, in obveznega razkuževanja rok.

“V skladu z določbami zakona o nalezljivih boleznih bodo lahko kršilcem odloka izrekali tudi globe,” so poudarili. Globe sicer znašajo od 400 do 4000 evrov.

C. R.