Zaplaz: Mariji izročili našo domovino in celoten narod

Škof msgr. Andrej Glavan (vir: katoliska-cerkev.si)

Danes obhajamo praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki je največji cerkveni Marijin praznik. V cerkvah bodo v ta namen danes potekala slavnostna bogoslužja, v večjih Marijinih svetiščih bodo maševali škofje.

Osrednje praznovanje največjega cerkvenega Marijinega praznika, Marijinega vnebovzetja, v novomeški škofiji je bilo dopoldne v škofijskem romarskem središču na Zaplazu pri Trebnjem.

Somaševanje je vodil škof msgr. Andrej Glavan, apostolski administrator Škofije Novo mesto. Med mašo so obnovili posvetitev slovenskega naroda Mariji.

Msgr. Glavan je uvodoma poudaril, da današnji praznik s svojim sporočilom nosi pečat vsega Marijinega življenja. “Marija je čudovita priprošnjica in vzornica v naših odnosih,” je dejal in spomnil, da je letos tudi Jožefovo leto in leto družine. V sveti družini so vsi vladali, ker so vsi služili drug drugemu.

Ob 30-letnici naše svobodne in samostojne države lahko pomislimo, kako lepo bi bilo živeti v naši domovini, če bi te odnose spoštovanja in služenja prenesli tudi v družbeno in politično življenje, je dejal msgr. Glavan.

V nadaljevanju je dejal, da bodo Mariji izročili našo mladino.

“Izročili pa bomo tudi našo domovino, da bi bila ne le po naravnih podobah podoba raja, ampak tudi po medsebojnem sožitju, solidarnosti, da bi bila vsem, ne glede na prepričanje, prijazen dom. Zato prosimo Marijo, ki je premagala kačo – rdečega zmaja, naj obvaruje nesmiselnega uničujočega delovanja nasprotnikov urejenega delovanja zakonite vlade, naj da razsvetljenje vsem, ki gojijo slepo sovraštvo do vsega, kar ni levo – rdeče, ki želijo nered in anarhijo.

Mariji, ženi z vencem dvanajstih zvezd, priporočimo tudi našo širšo evropsko domovino, ki se utaplja v poganstvu. Zaupajmo v njeno posredovanje.«

Zaključil je: “Svojo ljubezen do Marije pokažimo s pripravljenostjo, da Marijo posnemamo. Če nekoga ljubimo, ga tudi posnemamo,” ter dodal: “Marija, varuj nas, vsakega posebej in celoten slovenski narod.”

Celotno besedilo lahko preberete tukaj

A. L.