Zakaj je morala oditi Aleksandra Pivec?

Dr. Aleksandra Pivec (vir: Vlada RS)

Dr. Aleksandra Pivec je včeraj odstopila z mesta ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Hkrati je izstopila tudi iz stranke DeSUS in napovedala, da namerava nadaljevati z delom v politiki.

Državni zbor je imel sicer včeraj na dnevnem redu predlog za njeno razrešitev, njen odstop so zahtevali nekateri iz stranke DeSUS, vendar je Pivčev presekala gordijski vozel in odstopila.

V nagovoru poslancem je povedala, da so z včerajšnjim dnem prišli do zaključka dolgega obdobja medijskih in političnih diskreditacij Aleksandre Pivec, ki je očitno postala moteči element slovenskega političnega prostora.

“Primer tako načrtnega in pritlehnega rušenja posameznega politika namreč v zgodovini samostojne Slovenije težko najdemo. Stopnjeval se je vse od najave kandidature za predsednico stranke do današnjega dne, ko se me umika tudi s funkcije ministrice,” je dejala in dodala:

“Za to si organizatorji zaslužite posebno priznanje, davkoplačevalci in volivci pa vpogled v ozadje, zakulisne igre, kjer štejejo le osebni interesi, potrebe države in družbe pa so potisnjeni v ozadje.”

“Razrešujete me, ker sem pri svojem delu dajala prednost stvarnim problemom preprostih ljudi, se posvečala kmetom, gozdarjem, ribičem, obrtnikom, starejšim ljudem, državljankam in državljanom Republike Slovenije.”

Poudarila je, da pri svojem delu ni dajala prednosti zadovoljevanju političnih in strankarskih interesov ter ozkih interesov političnih elit. Politiki in stranke pa so odgovorni za blagostanje državljanov.

Od mene ste pričakovali več bonitet za posameznike v stranki in ostale politične elite. To je očitno prepoznano kot napaka, po mojem prepričanju pa to ni napaka, ampak bi morala postati model delovanja vsakega resnega politika,” je razkrila.

V nadaljevanju je predstavila svoje delo, kjer je veliko časa namenjala terenu. Delo ministrice je opravljala 365 dni v letu. “In tu se pojavijo grehi, ki mi jih očitate. Največji gre je, da sem v času med posameznimi službenimi obveznostmi tekom vikenda izkoristila priložnosti in čas posvetila tudi otrokoma in družini. Sem politik, kljub temu pa tudi mama. Zaradi tega sta bila otroka izpostavljena medijskemu, jaz pa medijskemu in političnemu linču.

Nekaj rezin pršuta, kozarec terana in naša nočitev so sedaj postali največji korupcijski škandal v Sloveniji,” je navedla.

V nadaljevanju je spomnila na korupcijo v Sloveniji, kjer se izgubi toliko denarja, kot ga država nameni za zdravstvo ali oskrbo starejših. Poslance in strankarske kolege je spomnila na odpisovanje večmilijonskih dolgov posameznikom in na to, da “smo se prenehali ukvarjati s korupcijo v zdravstvu“. Prav zdravstvo pomembnih akterjev pri zahtevi za odhod Pivčeve. Mimogrede, ne samo, da Gantar “ne vidi” v nebo vpijoče korupcije v zdravstvu in s tem povezane dobaviteljsko-zdravstvene mafije, mediji poročajo, da že več let uporablja brezplačno občinsko kartico za parkiranje v Piranu (včasih je bil namreč župan).

Pivčeva je opozorila: “Te vrste korupciji očitno vam ne predstavljajo problema, o katerem bi se bilo vredno pogovarjati.”

V nadaljevanju pa bistvo: “In tukaj si ne zatiskajmo oči – ravno moj boj proti korupciji v slovenskih gozdovih, razkritje kraje lesa iz njih, je eden glavnih vzrokov, zaradi katerega zahtevate mojo razrešitev. Moja razrešitev ima namen, da se zadevi ne pride do konca.”

V nadaljevanju je izpostavila še velike dosežke in delo, ki so ga v času njenega ministrovanja opravili na ministrstvu v korist slovenskih kmetov, kmetijstva in podeželja.  Številni začrtani projekti, ki jih Slovenija in slovensko podeželje potrebujeta, pa tako ostajajo nedokončani.

“Zato bom razmislila, kako lahko tudi v bodoče pripomorem k razvoju podeželja, do katerega se je večina politične javnosti do sedaj obnašala mačehovsko in ga močno podcenila. Moj umik tako ne pomeni konca mojega političnega delovanja, ampak predstavlja zgolj izziv za nov začetek,” je zaključila dr. Aleksandra Pivec.

O korupciji v slovenskih gozdovih in krajah lesa (dnevno v vrednosti okoli 40.000 evrov) bomo še poročali. Povezano pa je tako s političnimi vrhovi stranke DeSUS kot stranke SD in še kom. 

Aleksandra Pivec – včeraj, nagelj ji je pred stavbo državnega zbora nekdo poklonil.

M. D.