Zakaj je KUL-ov predvolilni sporazum o povolilnem sodelovanju vreden manj kot rola toaletnega papirja

“Zapisano v naslovu dejansko drži, saj kolut toaletnega papirja lahko koristno uporabljate kar nekaj časa, saj veste v tistem najmanjšem prostoru, “kamor gre še cesar peš”, bi rekli nekoč. KULOV (koalicija ustavnega loka – SD, LMŠ, Levica in SAB), menda že usklajen in menda kmalu podpisan sporazum o povolilnem sodelovanju, pa je za kaj takega neuporaben vsaj iz dveh razlogov.

Prvič zato, ker je napisan na listu ali več listih papirja, ki je pretrd, da bi bil uporaben, kot je toaletni papir; drugič zato, ker bo zapisano na njem neizvedljivo, ker podpisniki tega niso sposobni narediti, saj so ti isti podpisniki že sodelovali v povolilnem času leta 2018 v vladi Marjana Šarca, a so se skregali in vrgli puško v koruzo ter pobegnili, zato je povsem jasno, da jim tudi sedaj ne moremo zaupati.

Tudi sicer je podpisovanje predvolilnih zavez za sodelovanje in oblikovanje vlade v povolilnem času v proporcionalnem volilnem sistemu prej čista neumnost kot kakšna resna namera.”

Tako je v včerajšnji kolumni na svojem blogu zapisal dr. Vinko Gorenak, nekdanji minister za notranje zadeve in dolgoletni poslanec.

Dr. Gorenak med drugim tudi pojasnjuje, kaj pomeni KUL? Koalicija ustavnega loka praviloma pomeni koalicijo od levih do desnih strank (ustava), pri nas pa se povezujejo le skrajni in še bolj skrajni levičarji. Ne gre skupaj bi rekli preprosti ljudje.

Sporazum, ki ga bodo menda kmalu podpisali, zato ni sporazum za oblikovanje neke nove vladne večine, ampak gre za sporazum proti SDS, NSI, SMC, DESUS, SNS in poslancema narodnosti.

Celotno kolumno lahko preberete na povezavi: dr. Vinko Gorenak

A. L.