Začetek glavne obravnave v sojenju za uboj žene

Sodišče v Novem mestu (vir: MD)

Na Okrožnem sodišču v Novem mestu bodo v torek začeli glavno obravnavo v sojenju Petru Englaru iz Dolenje vasi pri Črnomlju, ki mu tožilstvo očita, da je marca lani ubil svojo 67-letno ženo.

Obtožnica Englaru očita kaznivo dejanje uboja na mah, ki naj bi ga storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Englaro krivde na predobravnavnem naroku ni priznal, čeprav mu je tožilstvo za primer priznanja krivde ponudilo kazen treh let in pol zapora. Brani se s prostosti, saj je sodišče ocenilo, da ponovitvene nevarnosti ni in da za okolico ni nevaren, poroča Slovenska tiskovna agencija.

O umoru so bili črnomaljski policisti obveščeni 19. marca 2020, nekaj pred 18. uro, ko so reševalci v Dolenji vasi pri Črnomlju oskrbovali hudo poškodovano žensko. Kljub pomoči je 67-letna ženska umrla na kraju dogodka.

Po prvih zbranih obvestilih in ugotovitvah sta se takrat 67-letni moški in žrtev, ki je bila njegova žena, sprla v stanovanjski hiši. Policija je lani poročala, da je moški ženo s topim predmetom večkrat udaril po glavi, obležala je v hodniku hiše.

Storilcu so policisti odvzeli prostost in ga odpeljali v prostore za pridržanje. Na kraju je bila tudi okrožna državna tožilka.

Kriminalisti so 67-letnega osumljenca s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Hkrati so s Policijske uprave Novo mesto sporočili, da v preteklosti moškega niso obravnavali zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja. In dodali, da Kazenski zakonik za kaznivo dejanje uboja določa kazen zapora do 15 let. Če je dejanje storjeno v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, je lahko kazen tudi nižja od predpisane.

M. D.