Začenja se predčasno glasovanje

(vir: arhiv)

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami se danes začenja predčasno glasovanje. Zanj je določenih 63 volišč, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, ki bodo odprta od danes do četrtka med 7. in 19. uro.

Izidi predčasnega glasovanja tokrat prvič ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo, 3. junija, ob 19. uri. Državna volilna komisija je namreč sklenila, da lahko volilni odbori šele v nedeljo po zaprtju volišč začnejo šteti glasovnice.

Prvi neuradni izidi tokratnih volitev, kjer je kampanja v polnem teku, bodo znani v nedeljo zvečer. Po zaprtju volišč pa bodo začeli objavljati delne neuradne rezultate in informativni izračun, kakšna bi bila glede na izide struktura parlamenta in kdo bi bil izvoljen.

Volilna kampanja se je začela 4. maja, zaključila se bo v petek opolnoči, ko imajo stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, še čas za nagovarjanje volivcev. Za stranke in liste, ki so organizatorji kampanje, bo v petek opolnoči nastopil volilni molk. Volilni molk pa glede na odločitev Ustavnega sodišča RS ne velja za ostale, tokrat bo tu nekoliko drugače.

V nedeljo bomo volivci in volivke odločali že na osmih državnozborskih volitvah, kjer se bo  za naklonjenost nekaj več 1,7 milijona volivcev potegovalo več kot 1600 kandidatov na največ 25 kandidatnih listah. V naši regiji se večinoma potegujejo na 22 kandidatnih listah.

Do srede, 30. maja, pa je mogoče zahtevati še nekatere posebne oblike glasovanja, med drugim za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča ter glasovanje na domu.

C. R.