Začenja se predčasno glasovanje pred nedeljskimi evropskimi volitvami

(vir: arhiv)

Pred nedeljskimi evropskimi volitvami se danes začenja tudi predčasno glasovanje. Volivci lahko svoj glas predčasno oddamo od danes do četrtka, med 7. in 19. uro, na enem izmed 59 volišč, odprtih večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, to je večinoma na upravnih enotah.

 

Jutri pa se bo iztekel rok, do katerega se volivci lahko prijavijo še za nekatere posebne oblike glasovanja. To velja za volivce, ki bi v nedeljo želeli glas oddati zunaj kraja stalnega prebivališča (na t. i. voliščih omnia), za volivce, ki bi želeli glasovati na domu, ter volivce, ki stalno živijo v tujini, pa bi v nedeljo želeli glasovati v Sloveniji.

Splošno glasovanje bo v nedeljo med 7. in 19. uro potekalo na 3005 rednih voliščih ter 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Kako se glasuje?

Glasujemo tako, da obkrožimo zaporedno številko stranke ali liste, za katero glasujemo. Če želimo posameznemu kandidatu dati svoj preferenčni glas, pa obkrožimo tudi zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

Neuradni izidi volitev bodo znani v nedeljo pozno zvečer. Na izide bo treba počakati vse do 23. ure, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v EU.

V nadaljevanju objavljamo primer glasovnice. Vrstni red je bil določen z žrebom.
C. R.