Začenja se oživljanje gospodarstva

Proizvodnja v Krki (vir: Krka, d. d., arhiv)

Po mesecu dni, upajmo, najhujšega zaradi epidemije koronavirusa v posameznih slovenskih podjetjih ponovno začenjajo s proizvodnjo. Ponekod je ta v najvitalnejših delih potekaja že ves čas epidemije, drugje so proizvodnjo povsem zaustavili.

Med posamezniki je ponekod sicer zaznaven strah pred okužbami, vendar je pri tem treba povedati, da so delodajalci tudi v času epidemije dolžni izvajati vse ukrepe za varnost in zdravje delavcev.

V novomeški Adrii Mobil so s proizvodnjo ob ustreznih zaščitnih ukrepih začeli že prejšnji teden. V Krki, tovarni zdravil, so tudi v času največje epidemije delali v tistih delih, kjer proizvajajo zdravila. Danes bodo z delom začeli tudi v ostalih proizvodnji, saj so zaposlene večinoma poklicali na delo.

V Revozu, kjer so proizvodnjo začasno zaustavili po popoldanski izmeni 17. marca, bodo s to predvidoma začeli prihodnji teden, v ponedeljek, 20. aprila 2020. Po dostopnih podatkih naj bi z delom predvidoma začeli samo v eni izmeni. Razlog naj bi bil tudi v tem, da v podjetju zaposlujejo večje število ljudi iz sosednje Hrvaške, ki pa zaradi ukrepov sosednje države za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ne morejo priti na delo. V Revozu so odvisni tudi od matične skupine Renault, katerega del so, njihova proizvodnja je odvisna tudi od dobav sestavnih delov.

S proizvodnjo začenjajo tudi v drugih podjetjih po Sloveniji, med drugim bodo to zagnala podjetja Hisense Gorenje in Elan. Proizvodnja teče tudi v podjetjih, kot so Lek, Sij, Tab, Impol, Unior, Cablex, Domel in Knauf Insulation.

Proizvodnja mora povsod potekati v skladu s pravili o preprečevanju širjenja koronavirusa.

Za ustrezno organizacijo dela in zaščito zaposlenih pa v celoti odgovarja delodajalec.

C. R.