Začeli so se VIII. Dvorski likovni dnevi

Domačija Rezelj na Dvoru (vir: suhokranjske-novice.com)

Od danes do petka, 9. avgusta na domačiji Rezelj v Dvoru pri Žužemberku potekajo Dvorski likovni dnevi, osmi zapored, ki predstavljajo ustvarjalno druženje likovnih umetnikov iz mednarodnega prostora.

Trinajst avtorjev, slikarji in med njimi tudi kipar, so se na Dvoru zbrali danes dopoldne. V petek, 9. avgusta, pa bodo njihovi likovni rezultati že predstavljeni na priložnostni razstavi.

Skrbno načrtovano srečanje likovnikov pušča sledi v širši skupnosti in predstavlja promocijo kraja, njegovih naravnih lepot in kulturne dediščine. Reka Krka, ki teče pod domačijo Rezljevih, se na poti skozi Suho krajino povečuje, saj priteka vanjo z obeh strani voda iz kraškega podzemlja. Tudi »tok« udeležencev Dvorskih likovnih dni predstavlja nekaj avtorjev, ki se radi vračajo v ta kraj, glavnina vsakoletne skupine pa je nova in sveža. Je pritok novih likovnih poetik, idej, načinov in pristopov likovne vizualizacije, je v sporočilu za javnost v imenu organizatorjev in gostiteljev zapisala Anamarija Stibilj Šajn.

Delovno srečanje ni tematsko omejeno, zato omogoča izživetje popolne ustvarjalne svobode.

Tokratno izbrano ekipo sestavljajo:

Eduard Belsky (Ukrajina/Slovenija), Ana Cajnko, Brut Carniollus, Andrejka Čufer, Milena Gregorčič, Pavel Hrovatin (Italija), Svitlana Lebiga (Ukrajina/Belgija), Zdravko Milić (Hrvaška), Hrvoje Marko Peruzović (Hrvaška), Julia Bitay Szasz (Madžarska/Avstrija), Jerneja Smolnikar, Tanja Špenko in Janez Štros.

V četrtek, 8. avgusta 2019, bo Dan odprtih vrat, na katerega so povabljeni tudi udeleženci preteklih srečanj.

V petek, 9. avgusta 2019, ob 18.30, pa se bodo VIII. Dvorski likovni dnevi zaključili s prodajno razstavo na domačiji Rezelj.

Na zaključni prireditvi bo avtorje in njihova dela predstavila Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka.

Likovna dela, ki nastajajo na Dvorskih likovnih dnevih, ostajajo kraju, saj so predstavljena v Galeriji DLD. Ta deluje že dve leti in v njej so razstavljena dela vseh do sedaj sodelujočih likovnih ustvarjalcev.

Prireditelji in organizatorji prijazno vabijo na zanimiv likovni dogodek.

C. R.