Za življenja gre, ne za ceneno politikantstvo

Evropska poslanka Romana Tomc

Dragi vsi,

vlada z današnjim dnem uvaja nekaj novih ukrepov v boju proti koronavirusu. Sprejeti so v najboljši veri, da zaščitijo nas vse, predvsem naše zdravje.

Res lepo prosim, da jih upoštevate.

Če se bomo v Sloveniji uspeli izogniti katastrofi italijanskih razsežnosti, bo to zato, ker vlada sprejema prave odločitve. Pri tem je seveda izjemno pomembno in nepogrešljivo delo vseh, ki so vpeti v reševanje življenj, vseh, ki kakorkoli sodelujejo pri tem, da imamo na voljo najpomembnejše življenjske dobrine in nujne storitve.

Res hvala vsem.

Vendar bo njihovo delo zaman, če jim bomo s svojim neodgovornim ravnanjem uničili vse, za kar se trudijo. Največ za zajezitev krize lahko naredimo mi sami. To nam vsak dan sporočajo strokovnjaki in to smo se lahko naučili tudi iz krize v drugih državah.

Politikantstvo na stran! Sodelujmo!

Ob tem bi rada izpostavila še nekaj, zaradi česar sem res zgrožena pa tudi žalostna. Saj ne, da bi bilo to kaj novega, pa vendar sem naivno pričakovala, da bo resnost situacije vseeno naredila svoje. V tem trenutku doživljamo izjemno krizo. Gre za golo preživetje, za življenja ljudi. Gre za katastrofo svetovne razsežnosti, ki bo pustila globoke posledice, tudi po tem, ko bomo iz zdravstvenega vidika virus obvladali. Kljub temu pa nekateri še vedno najdejo čas in razloge za politično spletkarjenje. Skrajno zavržno. Če že ne morejo podpreti, naj bodo vsaj tiho! Njihova prazna besedičenja in narejena skrb za najranljivejše, ki je namenjena samo lastni promociji, je vsega prezira vredna.

Vlada dela za vse. Ukrepi bodo pomagali vsem.

Oboleli se ne delijo na leve in desne. Zdravje nima politične barve. Ekonomska kriza, ki sledi, bo enako prizadela volivce vseh strank pa tudi tiste, ki sploh ne volijo. Vlada dela za vse! In mimogrede, ukrepov si vlada ne izmišljuje kar tako na pamet, ampak sledi priporočilom stroke in praksi držav, kjer so se ti izkazali za uspešne. Resnično ne razumem ljudi, ki dvomijo v učinkovitost ukrepov samo zato, ker jih je sprejela vlada, ki jo politično ne podpirajo. Žalostno pri tem je, da njihova podpora vladi ni rezultat vsebinskega razmisleka, ampak rezultat desetletne medijske propagande najslabšega tipa.

Še slabše se obnašajo nekateri politiki. Predvsem tisti, ki so izgubili oblast. Ne glede na vse, bi se morali zavedati svoje odgovornosti. V času, ko potrebujemo sodelovanje in enotnost, kot užaljeni otroci v vrtcu zavračajo in bojkotirajo ukrepe vlade in pri tem na dan zvlečejo najbolj abotne in politikantske argumente. Iščejo samo napake, namesto, da bi pomagali najti rešitve. Požvižgajo se na to, da s svojim ravnanjem škodujejo ljudem, tudi tistim, ki so jih izvolili. V svojih razpravah zavajajo in izkrivljajo dejstva. Včasih celo odkrito lažejo in prikazujejo samo del rešitve, drugega pa zamolčijo.

Čeprav je marsikatera kritika na račun delovanja evropske politike upravičena, pa se kaj takega v Evropskem parlamentu ne dogaja. Ko gre za življenja ljudi in za rešitve, ki so v korist vseh, politične razklanosti ni.

Slej ali prej bomo morali premagati tudi virus, ki se mu reče ideološka indoktrinacija. Zaradi posledic tega virusa ljudje raje škodujejo sami sebi, kot da bi sprejeli in pohvalili nekaj dobrega, kar prihaja z drugega političnega pola.

Zato poleg poziva in spodbude ljudem, da se vsi obnašamo odgovorno in spoštujemo ukrepe vlade, namenjam poseben poziv tudi kolegom politikom. Prosim, da za hip pozabite na politični boj in delate v korist ljudi. Podprite vse, kar je dobro za to, da se izvlečemo iz najhujšega. Časa za politično obračunavanje bo še dovolj. Do takrat pa moramo preživeti.

Ob koncu še enkrat iskrena hvala vsem, ki se “borite v prvih vrstah”! Hvala vsem, ki skrbite za naše zdravje in življenje. Hvala vsem, ki nas varujete in nas obveščate.

Ter hvala vsem, ki pomagate in ostajate doma!

Romana Tomc