Da bomo lažje prebrodili: Ukrepi vlade za prebivalstvo in gospodarstvo

(vir: pixabay.com)
Vlada je v zadnjih dneh sprejela številne ukrepe v korist prebivalcev in za ohranjanje delovnih mest. V pripravi je tudi t. i. Korona zakon, s katerim bodo ustvarili finančno blazino za državljane in gospodarstvo.

Zadnje novosti so naslednje:

Cena električne energije: Od 1. marca do 31. maja 2020 bo račun za električno energijo za povprečno gospodinjstvo nižji za okrog 20 %. Velja tudi za malo gospodarstvo.

Zaposleni v času čakanja: Prejemali bodo 80 % nadomestila plače, ki znaša povprečje plač v zadnjih treh mesecih. Delodajalcem bo 40 odstotkov teh izplačil povrnila država.

Samostojni podjetniki, samozaposleni in vsi, ki samostojno opravljajo pridobitno dejavnost:  Odlog plačila prispevkov, ki zapadejo v plačilo v mesecu aprilu, maju in juniju 2020. Neporavnane prispevke bodo poravnali v dveh letih,  najkasneje do 31. 3. 2022. Na zneske odloženih prispevkov ne bodo tekle zamudne obresti.

Trgovine: Za prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, se določi obratovalni čas od vsaj 8. ure (lahko tudi prej) in najmanj do 18. ure.

Zobozdravstvo: Nujne zobozdravstvene ambulante so organizirane v ZD Ljubljana, Maribor, Celje, Kranj, Novo mesto, Koper in Nova Gorica.

Šole za voznike: Do 16. aprila so prepovedana vsa usposabljanja.

Vlada pripravlja tudi t. i. Korona zakonski paket, s katerim bodo ustvarili finančno blazino (pomoč) za državljane in gospodarstvo v okvirni višini 3.000 milijonov evrov (3 milijarde evrov, kar je skoraj polovica prihodkov letnega državnega proračuna).

Več o sklepih včerajšnje 7. dopisne seje te vlade je na voljo tukaj: dopisna-seja-vlade-republike-slovenije/

Zdajšnja vlada pod vodstvom Janeza Janše je z delom začela točno pred enim tednom.

J. M.