Za varovanje neprijavljenih shodov že skoraj milijon evrov stroškov

(vir: demokracija.si)

Slovenska policija je imela doslej skupno 882.650,82 evra stroškov za izvedbo  javnih shodov, ki niso bili prijavljeni skladno z Zakonom o javnih zbiranjih. V to stroški v zadnjem tednu niso všteti, v znesku gre za čas od marca 2020 do 20. septembra 2021.

Stroški od marca do 21. decembra 2020 so bili 539.966,90 evra, od 1. januarja do 20. septembra 2021 pa 342.683,92 evra. Skupno 882.650,82 evra.

Tako so na novinarsko vprašanje spletnega portala Demokracija pred dnevi odgovorili z Generalne policijske uprave.

Predstavnica Policije za odnose z javnostmi Maja Ciperle Adlešič je pri tem pojasnila, da so v stroške vštete delovne ure policistov, prevoženi kilometri s službenimi vozili in uporaba varovalnih ograj.

Stroške varovanja morajo po zakonu plačati organizatorji shodov

Stroški policije so stroški, ki jih plačujemo davkoplačevalci. Tu je tudi odgovor na to, zakaj organizatorji protestnih shodov teh ne prijavljajo tako kot veleva zakon in so shodi neprijavljeni ter zato nezakoniti. Zakon namreč določa, da je treba shode prijaviti pristojni upravni enoti in policiji, tri dni pred načrtovanim zbiranjem, v prijavi je treba navesti imena organizatorjev, ki moraj poskrbeti tako za varovanje, zdravstveno oskrbo kot plačilo morebitnih stroškov škode, ki nastanejo po takšnem zbiranju.

To je razlog, zakaj se organizatorji petkovih bicikliranj skrivajo

Vse to je razlog, da organizatorji shodov, ki so pogosto tudi nasilni, teh ne prijavljajo, stroške nosimo vsi davkoplačevalci. V primeru t. i. petkovih biciklistov se organizatorji skrivajo, čeprav je znano, da za njimi stojijo stranke iz vrst KUL. V primeru zadnjih sredinih shodov pa se je kot organizator razkril kranjski občinski svetnik Zoran Stevanović, tudi nekdanji policist, ki želi na takšen način vstopiti v politiko. Poslanec mag. Dejan Kaloh pa je v teh dneh policijo že vprašal, ali mu bo skladno s 35. členom Zakona o javnih zbiranjih izdala plačilni nalog za poravnavo stroškov varovanja.

Stroški varovanja po mesecih

Iz preglednice stroškov po mesecih je razvidno, da so bili ti najvišji maja, junija in novembra 2020, letos pa januarja, aprila in maja, s tem, da stroški v zadnjem tednu v seštevku še niso zajeti.

A. L.