Za ugrabitelje Mirka Moravca sodnik na predlog tožilstva odredil pripor

Očitajo jim storitev treh kaznivih dejanj: ugrabitev, rop in odvzem motornega vozila, pripor je odrejen zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

(vir: pixabay.com)

Za vse tri ilegalne migrante, osumljene sredine ugrabitve 80-letnega Mirka Moravca iz Malega Nerajca pri Dragatušu (občina Črnomelj), je preiskovalni sodnik po današnjem zaslišanju odredil pripor, so potrdili na novomeški policijski upravi.

 

Gre za 25-letnega Maročana in dva 18-letna Alžirca, ki so Mirka Moravca v sredo ugrabili v njegovem vinogradu na Cerniku nad Malim Nerajcem. Zvezanega so vrgli v prtljažnik njegovega avtomobila. Migranti so iz Nerajca vozili proti Kvasici, tam so zavili proti Staremu trgu, nato pa so se spustili proti Kolpi in nadaljevali proti Primorski. Vozili so po stranskih cestah in poteh, Moravčevo življenje je bilo ogroženo. Rešila ga je zgolj velika prisebnost.

Mirko Moravec je bil v svojem avtomobilu zvezan 6 ur. Pred mejo z Italijo so se migranti preoblekli, ključe osebnega avtomobila odvrgli in jih še danes niso našli.

Migranti so prešli v Italijo, Mirko Moravec pa je pomoč poiskal v okoli poldrugem kilometru oddaljeni stanovanjski hiši. Od tam so poklicali njegove domače in policijo. Mirko Moravec je izjavo o dogodku oziroma ugrabitvi dal na policijski postavi v Sežani, kjer so zavarovali vse dokaze, ugrabljenemu pa ponudili tudi vso potrebno pomoč.

V tem času je stekla policijska akcija, tri ugrabitelje so ujeli v Italiji, pri sebi so imeli tudi nevarne predmete (nože), kar so včeraj potrdili tudi italijanski policisti. Pri njih so našli tudi nekatere stvari, ki so jih migranti odvzeli Moravcu.

Tri ilegalne migrante so vrnili v Slovenijo. Četrtega, ki je izstopil na bencinski črpalki na Primorskem, pa doslej še niso prijeli. Noben od navedenih ni govoril slovensko.

Migrante so nato s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je po poročanju medijev pripor odredil zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti.

Novomeški tožilec in vodja okrožnega državnega tožilstva Srečko Hočevar pa je danes za medije povedal, da osumljenim očitajo tri kazniva dejanja, in sicer ugrabitev, rop in odvzem motornega vozila.

C. R.