Za tragedijo v Ulcinju odgovoren voznik skuterja

Plaža neposredno po nesreči, ki se je zgodila 24. julija 2018. (vir: vijesti Is)

Srđan Danilović, ki je v črnogorskem Ulcinju z gliserjem 24. julija lani povzročil nesrečo na morju, v kateri sta umrla slovenska državljana, mati in 10-letni sin iz Črnomlja, je bil na prvostopenjskem sodišču obsojen na tri leta zaporne kazni. Za nesrečo naj bi bili krivi voznikovi hitri manevri, zaradi katerih je izgubil nadzor nad plovilom.

Sodišče je po več razpravah odločilo, da je nesrečo povzročil voznik gliserja, ki je vlekel napihljivo banano. Zaradi storitve kaznivega dejanja hujšega ogrožanja varnosti javnega prometa mu je izreklo tri leta zaporne kazni. V to so mu všteli tudi čas, ki ga je že preživel v priporu, in sicer med 24. julijem in 17. avgustom 2018.

Nesreča se je zgodila nasproti hotelskega kompleksa na začetku Velike plaže, ko je t. i. banana s štirimi družinskimi člani, ki jo je vlekel skuter, udarila v turistično ladjo Sukaj 2, ki je vozila turiste od Male do Velike plaže.

Voznik skuterja, Srđan Danilović iz Pljevlja, je novembra na obravnavi pred sodiščem v Ulcinju dejal, da ne oporeka odgovornosti za tragedijo, zatrjeval pa je, da mu je v trenutku nesreče odpovedal skuter, so poročali tamkajšnji mediji.

Dejal je, da je 24. julija lani okoli 13.45 ure, približno 500 metrov od obale, upravljal s skuterjem znamke Seaa Doo. Prišlo je do strahovite nesreče, v kateri sta umrla 35-letna Črnomaljka in 10-letni sin. Težje telesno poškodovana pa sta bila tudi mož in oče Petrit Izahiri, znani črnomaljski trener tajskega boksa, in 13-letna hčerka.

V času sodnega postopka je sodišče po poročanju črnogorskih medijev izvedlo vse dokaze in razpravo tudi prekinilo, da so lahko pridobili še izvedeniška mnenja strokovnjakov pomorske stroke. Izvedenec je nato zanikal, da bi do nesreče prišlo zaradi napake na skuterju in potrdil, da je do te prišlo zaradi hitrih manevrov. V obtožnici pa so tožilci še napisali, da je Danilović s skuterjem upravljal v nasprotju s pravilnikom in da do nesreče sploh ne bi prišlo, če bi voznik s skuterjem upravljal in vozil po pravilih.

Sodba sicer še ni pravnomočna.

C. R.