Za odstranjevanje ograje izbrali pet milijonov evrov dražjega ponudnika

Panelne ograje so bile tudi slabo postavljene. Postavljalec ograj je z ograjami in njihovo postavitvijo doslej zaslužil že več kot 9 milijonov evrov, z odstranjevanjem teh pa bo vsaj še 7 milijonov evrov. Na fotografiji sanacijska dela v začetku leta 2021. (vir: arhiv)

Ne vojaki, v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi, kot so se hvalili, ograjo na slovenski južni meji bo odstranjevalo podjetje, ki je pri tem s postavitvijo tudi največ zaslužilo. Najcenejšega tokratnega ponudnika iz Žužemberka so na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) izločili in s tem zapravili dodatnih 5 milijonov davkoplačevalskih evrov. Nekdo pa bo toliko dodatno zaslužil.

Zaščitno ograjo na slovenski južni meji so začeli odstranjevati 15. julija lani, tako je odločila Golobova koalicija (Gibanje Svoboda, SD in Levica), takratna ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar pa ni mogla zagotoviti, da ograje ne bodo spet postavljali nazaj.

Bobnarjeva je pozneje odstopila z mesta ministrice, vršilec dolžnosti direktorja policije Boštjan Lindav (to je še vedno) pa je razkril, da predloga za odstranitev ograje ni dala policija, odločitev je bila politična.

Ograjo so začeli odstranjevati na Krmačini pri Metliki, to je odstranjevala slovenska vojska. Bobnarjeva je povedala, da bodo vojaki glede na načrt vsak delovni dan odstranili od 150 do 200 metrov žične ograje. Te je okoli 51 kilometrov, nato bo sledila še odstranitev panelne ograje, vse skupaj pa bo potekalo v dogovoru z občinami, saj si ponekod želijo, da ograja ostane.

Ministrstvo je nato 8. novembra lani objavilo javno naročilo za odstranitev ograj, pri tem so uporabili nov priročen izraz – začasne tehnične ovire na meji z Republiko Hrvaško.

Na razpis prispele štiri ponudbe

Najcenejši ponudnik je bil Gradbeništvo Mačerol Franc Mačerol s. p., Stranska vas, Žužemberk. Ministrstvo pa je nato izbralo podjetje Minis iz Velike Pirešice pri Žalcu.

Mačerol je ponudil ceno 2,06 milijona evrov, Minis pa 7 milijonov evrov. Izbrali so torej 5 milijonov dražjo ponudbo.

Najcenejšega ponudnika izločili

Odločitev so na Portalu javnih naročil objavili 23. januarja. Zapisali so, da je najcenejši ponudnik samostojni podjetnik Franc Mačerol ponudil najnižjo ceno, iz česar sledi, da je bila njegova ponudba tudi ekonomsko najugodnejša. Nato pa naj bi ugotovili, da v ponudbi ni bilo predloženo finančno zavarovanje za resnost ponudbe v višini najmanj 100 tisoč evrov, kot so to zahtevali v javnem naročilu. Iz podatkov v Ajpesu je razvidno, da podjetje Mačerol dobro posluje. Dejstvo je tudi, da so tovrstni zahtevki v javnih naročilih lahko postavljeni poljubno in lahko pomenijo tudi vnaprejšnje dogovore. Zato so to ponudbo izključili. In izbrali 5 milijonov evrov dražjega ponudnika.

Minis služil s postavitvijo, zdaj bo očitno še z odstranjevanjem ograje

Podjetje Minis pa državljani že poznamo. S takrat javnosti povsem neznanim podjetjem iz Žalca, v lasti prav tako neznanega Bojana Plohla iz Ločice ob Savinji, je ministrstvo za notranje zadeve 26. novembra 2015 na podlagi pogajanj (brez poprejšnje objave, ker se je menda zelo mudilo) sklenilo pogodbo za pripravo tehničnih ovir (žičnate ograje) in terena za postavitev teh ovir v vrednosti 250 tisoč evrov. Minis pa je že tri dni pred podpisom pogodbe z MNZ, 23. novembra 2015, sklenilo pogodbo z ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo za postavitev panelne ograje v višini 1,976 milijona evrov. Nato so aprila 2016 s podjetjem podpisali še drugo pogodbo za postavitev panelnih ograj v vrednosti 918 tisoč evrov. Podpisana je bila še ena pogodba, z Zavodom za blagovne rezerve, na podlagi vseh treh bi morala država Minusu plačati 3,8 milijonov evrov. Kmalu se je izkazalo, da je plačala 4,94 milijona evrov, razlika je bila več kot milijon evrov.

Mediji so decembra 2015 poročali, da je imelo podjetje Minis (takrat brez zaposlenih) pred tem poslovne prostore v isti stavbi kot takratni lokalni odbor stranke SMC Žalec. Stranko in vlado je vodil Miro Cerar. Po navedbah naj bi Cerar Minis na takšen način celo rešil pred propadom (vir),  Vsakršne povezave so tako v Minisu kot pri Cerarjevih zavračali. Minis pa je poslovne prostore preselil.

Podjetje Minis je doslej od proračunskih porabnikov doslej prejelo že 9,94 milijona evrov, kar 9,3 milijona evrov od Zavoda RS za blagovne rezerve (za postavitev ograj torej). Izplačila v tem primeru so bila od novembra 2015 do 11. oktobra 2018. To je v časih, ko sta vlado vodila tako Cerar kot Marjan Šarec, v Šarčevem času je bil notranji minister Boštjan Poklukar.

Za Poklukarja pa se zdaj spet pojavljajo informacije, da naj bi bil izbira Roberta Goloba za naslednika Tatjane Bobnar, za notranjega ministra torej. Gre pri izbiri izvajalca za odstranjevanje ograj spet za dogovorjeno in vezano trgovino?

Vir: Ponudniki za odstranitev ograje (Vir: https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_odlocitve=117706&id_obrazec=464665)

Prejemki podjetja Minis od proračunskih uporabnikov (vir: Erar)

Metlika, mejni prehod Krmačina, 15. julij 2022, ograjo so začeli odstranjevati vojaki. (vir: arhiv)

Viri: Portal javnih naročil, Erar, Ajpes in drugo

J. M.