Upokojenci s protestom vlado prisilili k umiku 600 evrov dodatka sodnikom in tožilcem

Fotografija s prvega vseslovenskega protestnega shoda upokojencev v Ljubljani.(vir: arhiv)

V tem tednu je zelo odmeval protestni shod upokojencev v Ljubljani, kjer se je po zadnjih podatkih organizatorjev zbralo več kot 27 tisoč ljudi. Največji mediji, vključno z vladno koalicijo, so protest ignorirali. Pravzaprav so se v sredo, 1. marca, skrili na Brdo pri Kranju.

Ne glede na to pa je protest imel vsaj en učinek.

Vlada je namreč že dan po protestu, 2. februarja, iz parlamentarnega postopka umaknila predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov, po katerem bi zaposleni funkcionarji v pravosodju (sodniki in tožilci) prejeli 600 evrov dodatka mesečno, in to že s 1. januarjem 2023.

Še v torek, 28. februarja, je vlada zahtevala, naj parlament takoj uzakoni Golobov dodatek, ker bo sicer nastala velika škoda za državo. Dva dni pozneje pa je zahtevo nenadoma umaknila iz parlamentarne procedure.

Uradno so se izgovarjali, da so predlog zakona umaknili zaradi mnenja pravnikov v parlamentu. Dejstvo pa je, da so bila mnenja zakonodajno-pravne službe že doslej pogosto izjemno kritična, pa zato nobena, niti Golobova vlada ni umaknila še nobenega primera.

Upokojenci so torej dosegli vsaj en cilj, po napovedih bodo svoj boj za izboljšanje stanja in za višje pokojnine nadaljevali. In še, vlada je z umikom predloga zelo osmešila tudi Roberta Goloba in njegovo obljubo sodnikom ter tožilcem o dodatnih 600 evrih mesečnih.

Umik zakona o 600 evrih dodatka z dne 2. februarja, ki ga naj bi državni zbor po hitrem postopku sprejel že v petek:

M. D.