Za evtanazijo nagovarja kar prek službene elektronske pošte

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je predstavnika Združenja Srebrna nit sprejela že januarja in jima zagotovila podporo. Poleg Biserke Marolt Meden je bil še Andrej Pleterski, ki je v Srebrni niti vodil delovno skupino za pripravo zakona. Foto: Matija Sušnik, DZ

Društvo Srebrna nit je v ponedeljek začelo zbirati podpise podpore za vložitev zakona, ki bi omogočil evtanazijo. Vodja delovne skupine je bil Andrej Pleterski, sodelavec Inštituta za arheologijo ZRS SAZU. Pri pripravi je sodelovala tudi Biserka Marolt Meden, ki je zdaj svetovalka Nataše Pirc Musar, januarja pa je oba sprejela Urška Klakočar Zupančič, predsednica državnega zbora, in jima obljubila vso podporo pri sprejemanju zakona o ubijanju.

Peter Jančič pa danes na strani spletnicasopis.eu danes razkriva, da je oče Andreja Pleterskega, v času, ko je bil star 95 let, poskušal storiti samomor. Gre za Janka Pleterskega, zgodovinarja, profesorja, akademika in politika.

Sin Andrej ga je našel, poklical pomoč, zdravniki so ga rešili. Oče Janko Pleterski pa je pred tem podpisal izjavo, da ne dovoljuje oživljanja, a so zdravniki odločili, da poseg po prerezanih žilah ni oživljanje.

Zdaj pa Andrej Pleterski dopise za podporo usmrtitve pošilja kar iz službenega računa slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Pri tem tudi razkriva, kako naj bi potekala evtanazija in koliko naj bi stala. Dodaja, da bodo potrebni še stroški notarja, kar bo “nova storitev, stroške bo določila Notarska zbornica Slovenije”.

Več na povezavi: spletnicasopis.eu

A. L.