Z evropskim denarjem do ustrezne opreme za izobraževanje na daljavo

Fotografija je simbolična.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za program »COVID19 – Dodatna podporna IKT za izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa«. Program, ki spada pod okrilje Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, se bo financiral iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 4 milijonov evrov.

S tem bodo tistim učencem in dijakom, ki ne razpolagajo z ustrezno opremo za izobraževanje na daljavo, omogočili enakopraven dostop do izobraževanja. Med drugim bo omogočen nakup 4220 prenosnih računalnikov.

Namen programa, ki ga bo izvajala Akademska in raziskovalna mreža Slovenija – Arnes, je sicer zagotovitev IKT infrastrukture (Informacijsko- komunikacijska tehnologija) kot osnove za izobraževanje na daljavo.

Cilj pa je večkratno povečanje zmogljivosti storitev (Arnes učilnice, Arnes videokonference, Arnes splet, Arnes strežnik po meri in Arnes webmail), po drugi pa z nakupom IKT odjemalcev omogočiti učencem, dijakom in učiteljem, ki trenutno nimajo primerne opreme doma, tudi z nakupom 4220 prenosnih računalnikov, učenje in poučevanje na daljavo.

V času epidemije je namreč pouk za učence in dijake potekal na daljavo. Ob koncu epidemije so se osnovnošolci vrnili v šole, dijaki pa se še naprej izobražujejo na daljavo. Večino pouka na daljavo je potekalo oziroma še poteka preko Arnesovih spletnih učilnic. Za potrebe učencev in dijakov, ki niso imeli potrebne opreme za pouk na daljavo, sta ministrstvo za izobraževanje in zavod za šolstvo zbirala potrebno opremo. Na pomoč so priskočila tudi mnoga podjetja in različne organizacije.

C. R.