Z aprilom višje plače vsem v javnem sektorju

(vir: pixabay.com)

Z aprilom se bodo zaposlenim v javnem sektorju plače zvišale za en plačni razred oz. za štiri odstotke. Oktobrski sporazum je zaposlenim v javnem sektorju že prinesel dvig plač za 4,5 odstotka, višje nadomestilo za malico, za tiste na delovnih mestih do vključno 50. plačnega razreda tudi poračun regresa za letni dopust.

Oktobrski dvig plač so pojasnjevali z vplivom draginje oz. inflacije. S tokratnim povišanjem, ki ga bodo zaposleni prvič občutili ob izplačilu aprilskih plač v maju, pa se začenja prenova plačnega sistema.

Finančni učinek oktobrskega dogovora vladna stran ocenjuje na 611 milijonov evrov, del tega naj bi bil tudi dodatek 600 evrov mesečno vsakemu zaposlenemu funkcionarju v pravosodju (tožilcem, sodnikom).

Danes pa bo vlada reprezentativnim sindikatom javnega sektorja predstavila osnutek novega plačnega sistema v javnem sektorju. Predvidenih je pet plačnih stebrov in 67. plačnih razredov.

V praksi bo to pomenilo da bo osnovna plača za prvi plačni razred 1203,36 evra, za 67. razred pa 8465,50 evra. Razmerje bo 1 proti 7 (zdaj 1 proti 4). Najvišje plače bodo prejemali predsednica države, predsednik vlade, predsednica državnega zbora itd. Zdajšnja najvišja plača je okoli 6400 evrov. Povečanje bo znatno.

M. D.