Vsak od dveh mercedesov je stal 816.543 evrov, BMW 192.499 evrov, skupno preko 2 milijona evrov

Boštjan Poklukar (na levi) in Marjan Šarec (vir: arhiv)

O tem, da je vlada lani na skrivaj kupila dva blindirana Mercedesa S600 guard in dva blindirana BMW-ja X6, so že včeraj poročali v Financah, članek o tem smo povzeli tudi na našem portalu. Vlada ob ni želela pojasniti, koliko so plačali za to, zato so v poslovnem dnevniku na podlagi svojih informacij ocenili, da je bilo to skupno okoli 1,8 milijona evrov.

V teku današnjega dne pa je novinar in lastnik spletnega portala spletnicasopis.eu Peter Jančič prek spletnega portala Erar ugotovil, da je vlada za vsakega od mercedesov plačala 816.543 evrov. Mercedesa so kupili pri Autocommercu, ki je pred časom to največjo prodajo v Sloveniji tudi zamolčal. BMW-ja pa so kupili v podjetju AC-Cosmus in za vsakega plačali po 192.449 evrov.

Nakup je bil izpeljan po zaupnem postopku, podatkov v vladi tudi danes ne skrivajo.

Peter Jančič pa je zapisal, da so trditve o zaupnosti, ko gre za ceno in proračunski denar, precej smešne. Podobne si skrivanju cene kupovanje žičnate ograje prejšnje vlade Mira Cerarja.

Jančič je objavil tudi podatke iz Erarja, ki kažejo, da so bili štirje avtomobili plačani oktobra, novembra in decembra 2018.

Iz Erarja je tudi razvidno, da takšnih nakupov po letu 2003, kar so dostopni podatki v Erarju, ni bilo.

Mercedesa so 19. novembra 2018 plačali Autocommercu, Erar razkriva tudi podatke o plačilih in ostalih nakupih od leta 2003 dalje:

BMW-ja pa so kupili v podjetju A-Cosmos, enega so plačali 26. oktobra 2018, druga pa 6. decembra 2018.

C. R.