Vrstijo se zahteve po odstopu zunanje ministrice Fajonove

Sporni intervju.

Slovenska zunanja ministrica je v intervjuju za izraelsko medijsko hišo Kann News dejala, da je smrt iranskega predsednika Ebrahima Raisija “šokantna novica za ves svet”, ter na vprašanje, ali je vredno žalovati za nekom, ki je odgovoren za tisoče smrti, odgovorila, da je v tem trenutku čas za žalovanje. Izjava je v slovenski javnosti naletela na veliko ogorčenje. Na spletu se vrstijo pozivi k njenemu odstopu.

 

Fajonova je v pogovoru za izraelski Kann News dejala, da je bila novica o smrti iranskega predsednika, ki je dal pobiti na tisoče svojih političnih nasprotnikov in ga kličejo tudi Teheranski mesar, “šokantna za ves svet”. “Celotna EU je poslala sožalje iranskemu ljudstvu in sožalje vsem družinam, ki so bile prizadete v tej grozni nesreči,” je dejala.

Nato je sledilo novinarjevo vprašanje: “To je oseba, ki je bila označena za ‘Mesarja Teherana’, odgovoren je za umore tisočih svojih ljudi v času islamske revolucije. Še do danes so dekleta, ki hodijo okrog z odkritimi lasmi, zaprta in tudi ubita v iranskih zaporih. Je to oseba za katero lahko žalujemo?” Fajonova je na to odgovorila: “Mislim, da je čas za žalovanje in mislim, da je to pravilna stvar v tem trenutku.”

Izjava je sprožila ogorčenje v javnosti. Prvak SDS  Janez Janša je poobjavil izsek intervjuja na družbenem omrežju in dodal pripis: “Kakšna sramota za našo Slovenijo” ter v enem od ključnikov – #FAJONhastoGO” pozval Fajonovo k odhodu.

Nekdanji minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je izjavo Fajonove označil kor sramotno. “Ne v mojem imenu obžalovati smrti odgovornega za tisoče umorjenih, ki so se borili za človekove pravice v Iranu, odgovornega za zatiranje žensk in pripadnikov različnih manjšin ter borcev za demokracijo.  A shame!,” je zapisal.

Vrstijo se tudi drugi odzivi, v katerih vidne in manj vidne osebnosti Fajonovi sporočajo, naj takšnih izjav ne daje v imenu slovenske države in vseh njenih prebivalcev.

V reviji Demokracija pa so Fajonovo označili kar za Teheransko princeso.

A. V.