Vrnjenih le 13 živali, še več podobnih primerov veterinarke Štigliceve

Kraja goveda, nezakonit odvzem, Danuša Štiglic, domnevna inšpektorica (vir: arhiv)

Direktor inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos je v današnji izjavi za medije v Ljubljani predstavil podrobnosti glede postopka v primeru odvzema govedi na kmetiji Možgan iz okolice Krškega.

Včeraj smo mediji poročali, da je vrnjenih 23 govedi, eno še manjka, danes pa je Kos povedal, da so jih vrnili le 13, vrnitev drugih pa je (domnevno) preprečilo današnje vreme. Do vrnitve naj bi prišlo v začetku prihodnjega tedna.

“Vse živali so po novem skladno označene, živali so pred transportom pregledane, ugotovitve so zapisniško evidentirane glede zagotavljanja identifikacije živali in primernosti za transport. Uradni veterinar je prisoten in ugotovitve evidentira tako na mestu natovarjanja kot na mestu raztovarjanja živali,” je dejal Kos. In dodal, da bo za objektivno oceno zdravstvenega stanja vseh živali izdan poseben sklep o določitvi izvedenca, pri čemer bo kmet lahko sodeloval pri njegovi izbiri.

Kako je s stroški? Glede stroškov oskrbe živali in prevozov bo po Kosovih navedbah uradni veterinar odločal naknadno.

Kaj pa inšpektorica Danuša Štiglic? 

Za Štiglicevo je Kos dejal, da ji je bilo na podlagi številnih kršitev (zdajšnja ni edina), izdano opozorilo pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, prav tako pa ji je bilo s sklepom odrejeno drugo delo izven področja dela inšpekcije za varno hrano, kar pomeni, da do nadaljnjega ne bo več opravljala inšpektorska dela.

Kot je še pojasnil, je direktorica območnega urada Novo mesto s preiskavo, ali gre za sistemsko ali individualno napako, ugotovila, da glede načina vodenja postopka to ni bil osamljen primer, ampak so obstajali podobni primeri vodenja postopka.

Po navedbah iz zapisnika upravnega inšpektorja s sredi decembra je bila Štigliceva na napake opozorjena že leta 2019, nato maja 2023 in dalje. Povsod je bil isti vzorec, tudi, ko je odvzemala pse v Beli krajini, na primer.

Naši viri pa so nas opozorili, da ima Danuša Štiglic odprta še dva podobna postopka nezakonitih odvzemov živali kot v primeru Možgan. Stvari še preverjamo.

Kratek povzetek po navedbah Kosa

Iinšpekcija je 10. novembra prejela prijavo (kot je znano, naj bi bila to prijava Valerije Podgornik iz Krškega, sicer pa predstavnice Društva za zaščito konj), Štigliceva pa je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela 24 živali. V zapisnik je navedla celo osla, ki ni bil Možganov, nato pa ga je iskala tudi s poizvedovanjem pri odvetniku Možganovih Franciju Matozu.

Možgan se je pozneje na odločbo pritožil, pri čemer se mu je ugodilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu organu v ponovno odločanje. Pred tem je bilo na podlagi izredne verifikacije postopka ugotovljeno, da gre za individualno naravo nepravilnosti in nesistemske napake odločanja, uradna veterinarka je bila 20. decembra izločena iz nadaljnjega vodenja postopka, za vodenje pa so določili drugega uradnega veterinarja.

Včerajšnjih 13 govedi, ki so jih vrnili na kmetijo Možgan, je močno umazanih, nekatera so obtolčena, ena izmed krav pa ima na trebuhu veliko izboklino. Spomnimo, med odraslim govedom so bile tudi breje krave, več je bilo tudi teličkov.

Tako umazano in ranjeno govedo so včeraj vrnili na kmetijo Možgan. Govedo je v bistveno slabšem stanju kot takrat, ko so ga ukradli.

M. D.