Vojaška vaja Preskok 2020 tudi na območju Gorjancev in Bele krajine

(vir: Slovenska vojska)

Slovenska vojska bo v prihodnjih dneh in tednih na različnih koncih Slovenije izvajala taktične vaje pod skupnim imenom Preskok 2020. Vaje bodo med drugim potekale tudi na širšem območju Gorjancev (Gabrje, Cerov log), Bele krajine (Črnomelj) in Posavja (Brežice).

Taktične vaje bodo izvajali vse do 19. junija, na vaji bo sodelovalo do 2500 vojakov.

Trenutno se enote na izvedbo vaj pripravljajo na območju Postojne, od jutri naprej pa bodo vaje potekale tudi na obronkih Gorjancev, je objavila Mestna občina Novo mesto. Pripadniki poveljstev in enot Slovenske vojske se bodo urili ob ustrezni logistični, zdravstveni ter letalski podpori.

Vaje bodo potekale pretežno zunaj vadišč Slovenske vojske, in sicer tam, kjer se bo s tem strinjala lokalna skupnost.

Slovenska vojska bo zemljišča za potrebe vaje Preskok 2020 uporabljala za usposabljanje manjših enot (med 30 in 100 vojakov), načeloma ne bo uporabljala vadbenega streliva in artificij, ki bi povzročale hrup, oziroma jih bo uporabljala izjemoma. Na zemljiščih ne bo izvajala nobenih zemeljskih del ali drugih posegov v okolje. Pri svojih aktivnostih bo uporabljala najvišje ekološke standarde. Vaje bodo potekale tudi v sodelovanju in koordinaciji s civilno zaščito in policijo.

Za dodatna pojasnila glede izvedbe vaje Preskok 2020 v lokalnih okoljih je občanom na voljo telefonska številka: 01 759 62 62.

Slovenska vojska želi z vajo Preskok 2020 tudi v epidemioloških kriznih razmerah ohranjati prizadevanja za vzdrževanje pripravljenosti in preveriti delovanje taktičnih enot ter sistema poveljevanja in kontrole v razmerah kriznega odzivanja.

Med izvajanjem vaj bodo na območju Republike Slovenije potekali tudi premiki vojaških enot. V Slovenski vojski so zapisali, da se bodo trudili, da bodo ti premiki in njihove aktivnosti za prebivalstvo in okolje čim manj moteči.

Vir: Slovenska vojska

C. R.