nedelja, 14 julija, 2024
Doma Bela krajina Vnovičen poziv: “Pokretne svojce začasno vzemite domov”

Vnovičen poziv: “Pokretne svojce začasno vzemite domov”

Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

Državna sekretarka Mateja Ribič, tudi nekdanja direktorica Doma starejših občanov Trebnje, je na današnji vladni novinarski konferenci pozvala svojce pokretnih oskrbovancev v domovih za starejše, da jih začasno vzamejo v domačo oskrbo. “Zavedajte pa se, da se oskrbovanci pred koncem epidemije ne bodo smeli vrniti v dom,” je dodala.

S tem je opozorila, da ne gre le za nekaj ur, ampak za čas, ki lahko traja tudi več tednov. Vse skupaj naj poteka tudi v dogovoru med svojci.

K temu, naj oskrbovance, ki so pokretni, svojci vzamejo začasno domov, je včeraj pozval tudi Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik. Opozoril je, da je domovih za starejše bojišče, kjer se bije bitka z novim koronavirusom v Sloveniji, in od tega je tudi odvisno, kako bo epidemija potekala.

Razumljivo je, da poziv za umaknitev svojcev velja za tiste, ki to zmorejo in so v teh časih doma.

Mateja Ribič je danes tudi potrdila, da je okužba potrjena v 7 ali 8 domovih za starejše v Sloveniji. Največ okuženih stanovalcev je v domu v Šmarju pri Jelšah in v Metliki.

Trenutno je v domovih za starejše okuženih 30 zdravstvenih delavcev in 137 stanovalcev.

Spomnimo. Prvi poziv oziroma priporočilo svojcem je pred nekaj dnevi na Twitterju objavila zdravnica Urška Bačovnik Janša.

C. R.