četrtek, 22 oktobra, 2020
Doma Bela krajina Vnovičen poziv: “Pokretne svojce začasno vzemite domov”

Vnovičen poziv: “Pokretne svojce začasno vzemite domov”

Aleš Rozman, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik. (vir: Zajem zaslona)

Državna sekretarka Mateja Ribič, tudi nekdanja direktorica Doma starejših občanov Trebnje, je na današnji vladni novinarski konferenci pozvala svojce pokretnih oskrbovancev v domovih za starejše, da jih začasno vzamejo v domačo oskrbo. “Zavedajte pa se, da se oskrbovanci pred koncem epidemije ne bodo smeli vrniti v dom,” je dodala.

S tem je opozorila, da ne gre le za nekaj ur, ampak za čas, ki lahko traja tudi več tednov. Vse skupaj naj poteka tudi v dogovoru med svojci.

K temu, naj oskrbovance, ki so pokretni, svojci vzamejo začasno domov, je včeraj pozval tudi Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik. Opozoril je, da je domovih za starejše bojišče, kjer se bije bitka z novim koronavirusom v Sloveniji, in od tega je tudi odvisno, kako bo epidemija potekala.

Razumljivo je, da poziv za umaknitev svojcev velja za tiste, ki to zmorejo in so v teh časih doma.

Mateja Ribič je danes tudi potrdila, da je okužba potrjena v 7 ali 8 domovih za starejše v Sloveniji. Največ okuženih stanovalcev je v domu v Šmarju pri Jelšah in v Metliki.

Trenutno je v domovih za starejše okuženih 30 zdravstvenih delavcev in 137 stanovalcev.

Spomnimo. Prvi poziv oziroma priporočilo svojcem je pred nekaj dnevi na Twitterju objavila zdravnica Urška Bačovnik Janša.

C. R.