Vladni predlog za podelitev dodatnih pooblastil vojakom ob meji že v državnem zboru

Utaborjeni blizu državne meje čakajo na ugoden trenutek. Na Balkanu jih je vsaj 80.000. (vir: družbena omrežja)

Vlada je v državni zbor poslala predlog za podelitev dodatnih pooblastil Slovenski vojski pri varovanju državne meje. Zapisali so, da varnostne razmere, še posebej razglasitev epidemije, število na novo okuženih in obolelih ter posledično večje aktivnosti policistov v notranjosti države, v povezavi z epidemijo, zahtevajo, da vojaki skupaj s policijo sodelujejo pri širšem varovanju meje med Slovenijo in Hrvaško.

V opozicijski stranki SD so ponovno potrdili, da predloga v državnem zboru ne bodo podprli.

Anja Bah Žibert (vir: FB)

Dolenjska poslanka Anja Bah Žibert je ob tem zapisala: “Nov preizkus za stranke opozicije. Bosta prevladala razum in državotvorna politika? Za Slovenijo gre.”

Vlada predlaga, da vojaki dobijo pooblastila, določena v prvem odstavku 37.a člena Zakona o obrambi (tukaj). Ta določa, da vojaki pri širšem varovanju meje, skupaj s policijo, izvajajo naslednja pooblastila:

  • opozarjajo,
  • napotujejo,
  • začasno omejujejo gibanje oseb,
  • sodelujejo pri obvladovanju skupin in množic.

Pooblastila izvajajo pod pogoji, ki so predpisani za policiste in delujejo skupaj s policijo, ob slovenski schengenski meji (državna meja med Slovenijo in Hrvaško), v območju mejnega pasu, ki zagotavlja potrebno logistično območje za izvajanje nalog.

O predlogu vlade bosta v državnem zboru najprej odločala odbora, pristojna za obrambo in notranje zadeve. Če bo predlog na odborih prejel zadostno večino, bo o tem odločal še državni zbor, kjer je potrebna dvotretjinska podpora predlogu. Sicer se bo vse ustavilo. Ne prvič, opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so doslej že večkrat zavrnile predlog za podelitev dodatnih pooblastil vojakom ob meji.

Zato je poziv dolenjske poslanke Anje Bah Žibert k razumu in državotvorni politiki zelo na mestu.

Število migrantov na območju Bosne in Hercegovine in širše se povečuje. Slovenska policija je do 19. oktobra 2020 izsledila in prijela 12.691 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo (8803 so jih vrnili, največ na Hrvaško).

Samo prejšnji teden, od 12. do 19. oktobra, so prijeli 414 migrantov (197 so jih vrnili, največ na Hrvaško).

Letos so v kar 177 primerih odkrili in prijeli tudi 247 tihotapcev ljudi, od tega je bilo 214 tujcev in 33 slovenskih državljanov. Ob tihotapcih so prijeli še 1898 migrantov. Za 194 tihotapcev ljudi je bil odrejen pripor.

Vse to zahteva izredne napore slovenske policije in policistov, v času epidemije z novim koronavirusom pa so to še bistveno zahtevnejše naloge. Vse skupaj tudi veliko stane, stroški gredo v breme vseh državljanov. Večja pooblastila vojakom ob meji bi bila tudi pomembno sporočilo migrantom, da naj niti ne poskusijo nezakonito prestopiti državno mejo.

Navsezadnje pa, vsi imajo prosto pot prek mejnih prehodov. Zakaj se teh poti ne poslužujejo, pa vedo le oni in pa tisti, ki jih “švercajo”, pa morda tudi v SD, ki jo vodi Tanja Fajon, znana kot velika “migrantoljubka” in zagovornica odprte državne meje.

J. M.