Vladni POP TV in Kanal A zavajali o številu udeležencev na protestu upokojencev

Voditeljica na Kanalu A je govorila celo o tisoč zbranih. (vir: Zajem zaslona)

Vladi naklonjeni mediji so močno prikrojili število upokojencev, ki so se udeležili včerajšnjega vseslovenskega protesta upokojencev na Trgu republike v Ljubljani.

Pri tem sta najbolj izstopala provladna POP TV in Kanal A, ki sta poročala o sedem tisoč udeležencih (Kanal A celo o nekaj več kot tisoč), kar pa je mogoče ovreči že z enostavnim hitrim izračunom.

Portal Moje Posavje je objavil, da je po podatkih Geodetske uprave RS površina osrednje ploščadi na Trgu republike znaša 6200 kvadratnih metrov. Če k temu prištejemo še površino z najožjega roba ploščadi, kjer so se prav tako nahajali protestniki, pa pridemo do številke 8000. Ker gredo po normativih, ki ga uporablja tudi policija, na kvadratni meter površine od trije do štirje ljudi, Trg republike pa je bil tudi po poročanju spletne strani 24ur poln, se je protesta udeležilo nekje med 24.000 do 32.000 ljudi.

Zavajali niso prvič

A tovrstnih manipulacij smo pri provladnih POP TV in Kanala A že vajeni. Leta 2015 je denimo Častno novinarsko razsodišče Društva novinarjev Slovenije ugotovilo, da sta novinarka Kanala A in urednik oddaje Svet, Živa Ivačič in Gregor Trebušak, kršila novinarski kodeks. Novinarka je namreč poročala, da se je shoda na Trgu republike, ki ga je pripravila Koalicija za otroke gre, udeležilo le 100 ljudi, čeprav je bilo že na prvi pogled jasno, da je na trgu nekaj tisoč ljudi. Trebušak pa je novinarski kodeks v tem primeru kršil, ker ni objavil popravka.

Dejansko stanje na včerajšnjem vseslovenskem protestnem shodu v Ljubljani:

(Vir: Zajem zaslona)

In tako so poročali na Kanalu A:

A. L.