Vladni bombončki javnemu sektorju občine silijo v višanje cen storitev

(vir: arhiv)

Novomeški občinski svet bo na današnji seji obravnaval predlog za povišanje cen v novomeških vrtcih. V slednje je občina prisiljena zaradi bistveno višjih stroškov dela zaradi dogovora vlade s sindikati po zvišanju plač zaposlenih v vrtcih in nenormalno visokih življenjskih stroškov (inflacije).

Vlada se je namreč odločila ta strošek prevaliti na občine in starše.

Občine so že pred časom vlado pozvale k pokrivanju višjih stroškov dela v vrtcih, v nasprotnem so napovedale podražitve. Občine tudi niso bile vključene v pogajanja, ki so privedla do dogovora o zvišanju plač vzgojiteljicam v vrtcih, kot ustanoviteljice pa nosijo finančne posledice tega dogovora. Vlada je zahteve občin ignorirala.

Na napovedane podražitve so se včeraj odzvali tudi vodje svetniških skupin SD, Solidarnost in Zveza za Dolenjsko (skupno 5 svetnikov od 29). Podražitvam nasprotujejo, za današnjo sejo občinskega sveta so vložili dopolnilo, naj del podražitev pokrije občina.

Vse lepo in prav. Naloga opozicije, tudi na lokalni ravni, je gledati oblastem pod prste in izvajati nadzor. Vendar bi pričakovali, da se v skupinah, ki so povezane z vladajočimi strankami na ravni države, pridružijo občinam in vladajoče v SD, Levici in Gibanju Svobode pozovejo, naj visoke stroške pokrijejo iz državnega proračuna. SD je v vladi, Solidarnost pa je blizu Levici in Glasu ljudstva, ki o podražitvah prav tako molči oz. so kar poniknili.

Podobno se dogaja tudi drugod. Zato lahko zelo hitro pričakujemo tudi višje cene oskrbnin v domovih za starejše, komunalnih in podobnih javnih storitev.

To pa je tisto, kar mora skrbeti vse, tudi vsakršno opozicijo na lokalni ravni, ki se pri tem, kar počne njihova vlada, svojemu delu odgovornosti ne more izogniti.

M. D.