Vlada zavrnila obvezno testiranje političnih funkcionarjev na prepovedane droge

Test na droge (vir: Wikipedia)

Vlada Roberta Goloba ne podpira obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge. Zapisali so, da testiranje na prepovedane droge pretirano posega v zasebnost posameznika.

Po mnenju Golobovih bi bila lahko takšna ureditev pri presoji ustavnosti sporna, zlasti, ob odsotnosti prostovoljne privolitve funkcionarja k testiranju.

Predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge je v državni zbor vložila poslanska skupina Slovenske demokratske stranke. Predlog se nanaša na poslance, predsednika republike, predsednika vlade, ministre in državne sekretarje.

Zakon o testiranju na prepovedane droge je že leta 2007 sprejela Avstralija, v drugih državah so se določene politične stranke oziroma njihovi funkcionarji prostovoljno odločili za testiranje na prisotnost prepovedanih drog.

Zakon bo zdaj obravnaval še parlament, glede na sporočilo vlade pa je očitno, da bo koalicijski glasovalni valjar predlog zakona, ki ga je vložila SDS, zavrnil.

Ali lahko testiranje zavrnemo tudi v cestnem prometu in na delovnem mestu?

Ob tem se že pojavljajo vprašanja, ali glede na obrazložitev vlade to pomeni, da v svobodi lahko odklonimo tudi test na droge ali alkotest v cestnem prometu? Znano je tudi, da nekatera podjetja oz. njihove službe za varstvo tudi nenapovedano izvajajo testiranje pri zaposlenih tako na droge kot alkohol. Če zaposleni to odkloni, pa je to lahko razlog tudi za prekinitev delovnega razmerja.

Glede na obrazložitev vlade, ki se opira na mnenje ministrstva za zdravje, tudi to testiranje (v cestnem prometu in v podjetjih) pretirano posega v zasebnost posameznika.

Vir: sevl5.docx (live.com)

M. D.