Vlada v krizi, Golob v težavah

Žiga Debeljak, najljubši prijatelj Zorana Jankovića (vir: arhiv)

Že nekaj časa je opazno, da omrežja, ki so nastavila Roberta Goloba, z njim niso zadovoljna. Po zadnjih podatkih naj bi vodenje vlade prevzel Žiga Debeljak, ki tako kot Golob izhaja iz ožjega kroga Zorana Jankovića.

Jankovića je namreč v Mercatorju zamenjal prav Debeljak, ki že od imenovanja v upravo Mercatorja velja za kader “old boysev”.

Operativne posle znotraj omrežja, sestavljenega iz t. i. old boysev in t. i. young boysev (starih komunističnih in mladih povzpetniških sil omrežja), naj bi v primeru Golobove zamenjave vodil Franjo Bobinac, dolgoletni predsednik uprave Gorenja in novi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Žiga Debeljak (vir: Zajem zaslona)

Žiga Debeljak je znan tudi kot Golobov rekorder po dobičkonosnih pozicijah, trenutno je predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) in član nadzornih svetov družb Gen energija in Telekom. Sodeloval je tudi pri pripravi koalicijske pogodbe zdajšnje koalicije (Svoboda, SD in Levica). Na prvi pogled velja za tesnega Golobovega sodelavca, vprašanje pa je, kdo je bil predlagatelj za tolikšno Debeljakovo moč. Podobno, kot v primeru Tatjane Bobnar za notranjo ministrico, ko je Golob govoril, da je bila njegova osebna izbira, po njenem odhodu pa je priznal, da jo je spoznal dan pred imenovanjem za ministrico.

Golob se naj bi sicer zameril Milanu Kučanu in dodatno še družini Kos, ko je na grd način iz predsedniške tekme izločil Marto Kos. Kar se je kasneje dogajalo v policiji, je maščevanje struktur prav tega istega klana, kjer je Martin brat in nekdanji kriminalist Drago Kos vzpostavil močno mrežo poznanstev, danes ekskluzivno poroča Nova24TV

M. D.