Kdo, kdaj in na kakšni osnovi je sprejel sklep o umiku vojakov z meje s Hrvaško

Slovenska vojska ob meji. (vir: arhiv)

Slovenski policisti so do konca novembra prijeli kar 27.227 nezakonitih migrantov, kar je bilo trikrat več kot lani v tem obdobju. Stanje se je izrazito poslabšalo po aprilu, ko je Robert Golob javno napovedal odstranitev ograje na slovenski južni meji. To je bilo tudi povabilo migrantom, da je slovenska meja za njih odprta.

Ob tem skoraj vsi prijeti izrazijo namero za podajo prošnje za azil, letos je bilo teh kar 26.810 ali petkrat več kot lani.

Kot bi vse to ne bilo dovolj, za hrbti državljanov je bila zdaj očitno sprejeta že dokončna odločitev o umiku vojakov Slovenske vojske z meje s Hrvaško.

To je včeraj objavil poslanec Branko Grims, sklicujoč se na izjave nekaterih visokih oficirjev o ukinjanju varovanja vojske na meji.

Ti navajajo, da je Slovenska vojska že prejela navodila, da se vojakov po 23. decembru 2022 na mejo ne napotuje več.

Izgovori naj bi bili tudi v tem, da Hrvaška s 1. januarjem 2023 vstopa v schengensko območje. Grims pa navaja, da so pričakovanja, da se bo s tem stanje na naši meji s Hrvaško zgolj zato bistveno izboljšalo, brez osnove.

Opozarja, da ilegalne migracije ostajajo dolgoročno velik problem, zato bi morala slovenska vlada ohraniti in – glede na svoje katastrofalne poletne in jesenske rezultate na področju preprečevanja ilegalnih migracij – še bistveno okrepiti ukrepe za zaščito naše meje s Hrvaško.

Izkušnje zadnjih petih let namreč jasno kažejo, da se je neodgovorno zanašati na kogarkoli drugega, razen sami nase.

Grims opozarja še na izredno visoke stroške nezakonitih migracij in s tem povezanih zlorab azilnega postopka v letošnjem letu. Na slednje je opozorila tudi Policija. Od vlade zahteva rusi odgovor, kakšna je ocena vlade za prihodnje leto ob še dodatnem poslabšanju varovanja meje zaradi umika vojakov Slovenske vojske?

Sprašuje še, da je vlada naredila oceno stroškov, ki bodo nastali zaradi drastično povečanega vdora ilegalnih migrantov na slovensko ozemlje.

Vir: Grims 

M. D.