Vlada upokojence in invalide opeharila za 4,5-odstotni dvig pokojnin in nadomestil

(vir: pixabay.com)

V letu 2023 so bili upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil prikrajšani za 4,5 odstotka višje pokojnine. Plače v javnem sektorju so se dvignile, pokojnine in nadomestila pa ne. V vladi in koaliciji (Gibanje Svoboda, SD in Levica) so sprejeli sklep in obljubili, da bodo zneski višji za 4,5 odstotka.

Navkljub lepim besedam se to do danes ni zgodilo. Gre še za eno neizpolnjeno vladno obljubo.

Predsednik vlade Robert Golob je že 24. oktobra 2022 v državnem zboru izjavil: “Čisto za konec glede povišanja prejemkov. Ja, res je, javni sektor je dobil uskladitev z inflacijo, za katero govorimo, da je 10 %, na nivoju 4,5 %. Res je, tudi upokojenci bodo to dobili. Vprašali ste me kdaj? V četrtek ta teden. Zakon je že pripravljen in je v vladni proceduri in v četrtek ta teden bomo sprejeli zakon na Vladi za enako 4,5 % redno uskladitev pokojnin, ne za dodatke, ne za bombončke, redno uskladitev.”

Prav tako pa je minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec na novinarski konferenci po seji vlade 27. oktobra 2022 izjavil: “Vlada se je odločila, da bo vsem stopila naproti s približno enakimi zneski. Ker smo plače v javnem sektorju zvišali za 4,5 odstotka, bomo tudi pokojnine za 4,5 odstotka.”

Ker od tega ni bilo nič, koalicija doslej ni izpolnila lastnih sklepov in zavez, je poslanska skupina Slovenske demokratske stranke 29. februarja 2024 zahtevali sklic nujne seje Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide z obravnavo naslednje točke: “Poziv k izpolnitvi vladnih obljub in zavez za izboljšanje finančnega ter socialnega položaja slovenskih upokojencev”. V sklicu so predlagali naslednja sklepa:

– Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado RS, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v višini 4,5 % mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023, in s tem izpolni svoje obljube.

– Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado RS, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa izredno uskladi pokojnine v višini 4,5 %.

Seja Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide je bila sklicana 8. marca 2024, vendar predlogi sklepov Slovenske demokratske stranke niso bili sprejeti. Koalicija je bila proti.

Na to je zdaj ponovno spomnila poslanka mag. Karmen Furman, ki od vlade terja odgovore, kdaj bo vlada izpolnila svoje obljube. Vlada na to še ni odgovorila.

A. L.