Vlada potrdila skupne patrulje na meji s sosednjo Hrvaško

Nadzor slovenske južne meje tudi iz zraka. (vir: Policija.si)

Vlada je na današnji dopisni seji potrdila dogovore med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo in posameznimi državami članicami Evropske unije o uvedbi skupnih patrulj in drugih skupnih oblik ukrepanja za obvladovanje nezakonitih migracij na državni meji Republike Slovenije z Republiko Hrvaško.

Zaradi povečanega obsega nezakonitih migracij, ki se pričakuje v letošnjem letu, je bil pripravljen osnutek mednarodnega akta oziroma dogovor, ki podrobneje ureja možnosti policijskega sodelovanja med državami članicami Evropske unije za primer varovanja državne meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško.

Namen sklenitve dogovorov je, da se na tehnični ravni dogovori konkretno sodelovanje policij obeh držav pri napotitvi mejnih policistov za varovanje državne meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško zaradi povečanih nezakonitih migracij.

Dogovori so bili sklenjeni s Poljsko, Madžarsko, Romunijo, Litvo, Latvijo in Estonijo.

“Sklenitev dogovorov s posameznimi policijami držav članic EU predstavlja rešitev, ki bi preprečila hujše izzive zaradi nezakonitih prehodov državne meje med Republiko Slovenijo in Republiko Hrvaško,” je slovenska vlada zapisala v sporočilu za javnost.

Skupno ukrepanje vodi slovenska policija. Napoteni mejni policisti, ki delujejo na območju Republike Slovenije, ravnajo v skladu z navodili slovenske policije.

Že včeraj pa sta Generalštab Slovenske vojske in Policija sporočila, da slovenska vojska krepi dejavnosti odvračanja nezakonitih prehodov meje. Vsak dan je v podporo Policiji pri preprečevanju nezakonitih migracij skoraj 120 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, uporabljajo tudi vsa razpoložljiva tehnična sredstva.

M. D.