Vlada podaljšala znižan trošarinski davek za elektriko in goriva

(vir: arhiv)

Vlada je podaljšala ukrep, s katerim so začasno določene najvišje dovoljene cene neosvinčenega 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva. Kot so sporočili, bo ukrep veljal še vsaj do 31. julija. Prav tako so podaljšali uredbo o določitvi zneska trošarine na električno energijo. 

“Vlada je izdala spremembe Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, skladno s katerimi se ohranjajo trenutne višine trošarin še nadaljnje tri mesece, in sicer od 1. maja do 31. julija 2022. Tako poskušamo tudi na področju davčne politike reševati stiske prebivalstva in gospodarstva zaradi visokih cen nafte,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Spomnimo. Vlada je 14. marca odločila, da bo umirila stanje na področju pogonskih goriv, zato je določila najvišjo maloprodajno ceno goriv v korist državljanov in gospodarstva. Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih po državi tako ne sme preseči 1,503 evra za liter, najvišja cena za liter dizla pa je določena pri 1,541 evra.

Uredba o določitvi zneska trošarine na električno energijo je del interventnih ukrepov za naslavljanje višjih cen električne energije. Vlada je veljavnost uredbe podaljšala za tri mesece, do 31. julija 2022.

M. D.