Vlada opeharila upokojence

(vir: pixabay.com)

Konec novembra je pokojnine prejemalo 630.625 upokojencev in upokojenk. Najnižja pokojnina je bila 294,78 evra, najvišja izplačana pa 3.512,14 evra. Največji delež upokojenih (21,8 odstotka vseh) prejema pokojnino od 600 do 700 evrov. Kar 25.410 upokojenih (ali 7 odstotkov vseh) pa prejema pokojnino, ki je nižja od 500 evrov.

Pokojnine in tudi invalidnine so se doslej redno usklajevale, tako redno kot izredno. S to vladno koalicijo (Gibanje Svoboda, SD in Levica) pa se stvari spreminjajo tudi na tem področju.

V letu 2022 so se pokojnine redno uskladile le v času prejšnje vlade, v začetku leta, za 4,4 %. In tu se je končalo. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je septembra na vlado Roberta Goloba posredoval dopis, kjer so zapisali, da so izpolnjeni vsi predlogi za izredno uskladitev. Rast BDP (bruto domačega proizvoda) v letu 2021 je bila 8,2 %, predlagali so 4,4 % izredno uskladitev.

Golobova koalicija se na dopis ZPIZ ni odzvala, pokojnin jeseni ni izredno uskladila, čeprav nas letos dodatno pesti še izredno visoka inflacija. Cene življenjskih potrebščin so se v povprečju povišale za več kot 10 % (lani za 4,6 %).

Hrana in brezalkoholne pijače so se letos povišale za 19 %, goriva in energija za 19, stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo za 18,4 %. Zdajšnja koalicija se je na vse to odzvala s t. i. draginjskim dodatkom v višini 4,5 %, ki ga je izplačala pri pokojninah v novembru in decembru. To pomeni, da so prejemniki najnižjih pokojnin prejeli po 13 evrov dodatka, tisti z najvišjimi pa tudi več kot 150 evrov.

Vendar pa to ni bila izredna uskladitev pokojnin, januarja bodo pokojnine spet takšne kot mesece pred tem. Vlada je opeharila opokojence.

Kaj upokojenci lahko pričakujejo v letu 2023?

ZPIZ je objavil, da se je uskladil z vlado oz. s finančnim ministrtvom. Redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov bo v februarju 2023 s poračunom za januar 2023 – v višini 4,9 %. Na osnovo pokojnine, ki je veljala pred novembrom.

Načrtovana uskladitev dodatkov za pomoč in postrežbo ter invalidnin za telesno
okvaro bo izplačana v marcu 2023 v višini 9,8 odstotka (merilo je inflacija).

Vlada je sicer za leti 2023 zvišala redni letni dodatek za upokojence, in sicer v vseh razredih za pet evrov glede na lansko leto, kar je v času, ko inflacija vztraja na rekordni ravni, bolj kot ne slaba šala.

Povsem drugače je bilo v času Janševe vlade

Upokojenci so v času prejšnje vlade Janeza Janše bili kljub kriznim razmeram deležni povišic v več tranšah zapored, prav tako so bili deležni več enkratnih dodatkov. Tako so v le dveh letih mandata bili upokojenci deležni:

– višje pokojnine (te so se trikrat redno zvišale);

– izredne uskladitve pokojnin;

– trikratnega solidarnostnega dodatka (od 135 za najvišje do 450 evrov za najnižje pokojnine);

– poprave krivic za nazaj (zaradi odprave zaostankov pri usklajevanju pokojnin in drugih prejemkov so se te povišale še vsaj za en odstotek);

– dolgotrajne oskrbe;

– seniorske olajšave.

Vlada pod Janševim vodstvom je v primeru ponovne izvolitve na aprilskih volitvah obljubila tudi 13. in 14. pokojnino, in sicer eno kot božičnico, drugo kot letni regres.

Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS), je letos februarja povedal, da takih uskladitev kot pod desno vlado upokojenci doslej še niso doživeli.

Po šestih mesecih je tako jasno, kakšno politiko do starejših je ubrala vlada Roberta Goloba. Ob vsem tem je v nebo vpijoč molk upokojenskih društev in večinskih medijev, ki na to ne opozarjajo, pač pa vlado povsem pokrivajo.

J. M.